A-
A+

Wagnerchef anklagar rysstoppar för högförräderi

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
Ryssland/UkrainaTT-AP-AFP

Chefen för den paramilitära Wagnermilisen Jevgenij Prigozjin anklagar Moskvas militära ledning för att sabotera för styrkan genom att inte förse den med vapen. Prigozjin går så långt att han säger att Moskvatopparna ägnar sig åt "högförräderi".

Annons

Annons

Generalstabschefen och försvarsministern ger order till höger och vänster, inte bara om att inte ge ammunition till Wagner, utan också om att inte ge stöd med flygtransporter, säger Wagnerchefen upprört i en ljudinspelning som hans presstjänst levererat till medier.

Att Prigozjin direkt pekar ut generalstabschefen Valerij Gerasimov och försvarsministern Sergej Sjojgu skruvar upp det redan aggressiva tonläget mellan chefen för privatarmén och den ryska militärledningen än mer.

Sprickorna blottades

Det finns helt enkelt ett motstånd som inte går ut på något annat än att förgöra Wagner. Det kan liknas vid högförräderi, fortsätter Prigozjin.

Han anklagar samtidigt den ryska militären för att försöka "stjäla" segrar från Wagner.

Under det pågående slaget om den hårt ansatta ukrainska staden Bachmut har sprickorna mellan den ryska militärledningen och Wagnergruppen blottats. Staden i länet Donetsk har stått skådeplats för vad som uppges vara krigets blodigaste strider.

Prigozjin har bland annat hävdat att man redan hade haft kontroll över Donetsk om det inte vore för den långsamma ryska militärledningen.

Annons

Annons

Tidigare krögare

Före Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina för snart ett år sedan bestod Wagnergruppen av omkring 5I000 soldater – där de flesta var erfarna tidigare yrkessoldater. Men sedan kriget inleddes har gruppen, under ledning av Prigozjin, i stället rekryterat tusentals oerfarna soldater – till stor del från ryska fängelser.

Prigozjin – som tidigare har varit krögare i S:t Petersburg – bedöms ha nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

Men i sitt långa linjetal som Putin höll på tisdagen tackade den ryske presidenten landets militär med stora ord, men nämnde inte inte Wagner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.