A-
A+

Wagnergruppens ledare Prigozjin död i flygkrasch

En bild från en Wagnerkopplad kanal på meddelandetjänsten Telegram av det som uppges vara det kraschade flygplanet. Bildleverantören AFP kan inte hitta oberoende bekräftelse på att det rör sig om det aktuella flygplansvraket.
En bild från en Wagnerkopplad kanal på meddelandetjänsten Telegram av det som uppges vara det kraschade flygplanet. Bildleverantören AFP kan inte hitta oberoende bekräftelse på att det rör sig om det aktuella flygplansvraket.
RysslandTT-AFP

Ryska myndigheter bekräftar att Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin fanns med på privatflygplanet som kraschade på sin väg till S:t Petersburg.

Med på flygplanet fanns även Wagnergruppens grundare Dmitrij Utkin.

Alla ombord omkom.

Annons

Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin uppges ha funnits på passagerarlistan. Arkivbild.
Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin uppges ha funnits på passagerarlistan. Arkivbild.

Ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia har publicerat en lista på de som befann sig ombord flygplanet av typen Embraer Legacy som var på väg från huvudstaden Moskva till S:t Petersburg på onsdagskvällen.

Bland de tio ombord fanns både Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin och dess grundare Dmitrij Utkin, enligt Rosaviatsia som hänvisar till flygbolaget.

"Enligt flygbolaget fanns följande passagerare ombord på Embraer 135-flygplanet", skriver Rosaviatsia och nämner därefter tio namn, däribland Prigozjin och Utkin.

Flygplanet befann sig i luften omkring 30 minuter innan det störtade tidigt på onsdagskvällen, och fattade eld när det slog i marken, uppger räddningstjänsten till statliga nyhetsbyrån Tass.

Det är oklart vad som orsakade kraschen.

Dök upp i video

En bild har lagts ut på en Wagnerkopplad kanal på meddelandetjänsten Telegram av något som brinner på ett fält, vilket uppges vara det kraschade flygplanet. Bildleverantören AFP kan inte bekräfta att det verkligen är det aktuella flygplansvraket.

Under tisdagen visade sig Jevgenij Prigozjin i ett videoklipp för första gången sedan det avbrutna kuppförsöket i Ryssland under midsommarhelgen.

I videoklippet sågs den 62-årige Wagnerledaren stå i ett ökenområde, iförd kamouflageklädsel med ett automatkarbin i händerna. I fjärran syntes fler beväpnade män och en pickup.

Vi ser till att göra Ryssland större på alla kontinenter och Afrika mer fritt, deklarerar Prigozjin i klippet.

Väpnad marsch

Den 23 juni meddelade Prigozjin att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Dagen efter gick Wagnerstyrkor in och tog över staden Rostov-vid-Don, varpå de fortsatte att rulla norrut i en kolonn som lär ha kommit så nära som 20 mil från Moskva innan upproret plötsligt avbröts.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko vid förhandlingsbordet. De kom överens om att Jevgenij Prigozjin och de inblandade Wagner-soldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier, samt fri lejd till Belarus, vilket den ryske presidenten Vladimir Putin sades utlova. Vad uppgörelsen innebar exakt – eller vad ledarna har kommit fram till i det tysta – är inte känt.

I mitten av augusti rapporterade BBC att Wagnergruppen har registrerat ett bolag för "utbildningsverksamhet" i Belarus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.