A-
A+

Wallmark hoppas på favorit i repris

Lucas Wallmark.
Lucas Wallmark.
IshockeyTT

Han har redan sänkt Kanada i en kvartsfinal i år.

Det gör Lucas Wallmark gärna om.

I en sån här match gäller det att kliva fram, säger Tre Kronor-centern.

Annons

Annons

Det var i OS i Peking i februari som Wallmark blev segerskytt mot Kanada.

Han gjorde det matchvinnande målet i en tät och tajt kvartsfinal som Sverige vann med 2–0.

Minnesbilder han tar med sig i torsdagens VM-kvartsfinal.

Det finns alltid med och ligger där i bakhuvudet. Men framför allt tycker jag att de här matcherna är roliga, det är det här man spelar för. Allting ställs på sin spets, det är såna matcher man vill spela, säger han.

I Peking fanns inga NHL-spelare med, nu är några av de som inte är kvar i Stanley Cup-slutspelet i VM.

"Kreativ och skicklig"

När Sverige fick in Torontostjärnan William Nylander i helgen föll den sista biten på plats och det svenska spelet i numerärt överläge – som var blekt innan dess – har fått ordentlig fart.

Sverige har gjort fem mål i powerplay på de senaste två matcherna och laget hoppade upp från 13:e plats i den statistiken till delad andraplats.

Wallmark spelar med Nylander både i fem mot fem och i en av två powerplayenheter.

TT: Förändras ditt spel med Nylander bredvid?

När du vet att du spelar med en så pucksäker och skicklig spelare så släpper du pucken lite snabbare till honom. Man vet ju hur pass kreativ och skicklig han är, säger Wallmark.

Annons

Annons

"Tog ett steg till"

Sedan Nylander kom in tillsammans med Wallmark och Joakim Nordström i förstakedjan har utdelningen kommit i numerärt överläge. Men Wallmark känner att det är på gång i fem mot fem också.

Jag tycker vi skapade riktigt många farligheter mot Lettland senast, vi tog ett steg till. Vi hade några riktigt heta chanser som borde ha gett utdelning. Sätter vi dem mot Kanada i stället så blir det riktigt bra, säger Wallmark som blev svensk skyttekung i Peking med fem mål.

I VM har Wallmark, som missat två matcher på grund av matförgiftning, gjort ett mål och fyra assist.

Det är fler assist nu, men för mig kvittar det vem som gör målen, huvudsaken är att vi vinner. Det är därför vi är här, säger han.

Precis som Sverige riktar in sig på att neutralisera Kanadas förstakedja får Wallmarks kedja räkna med tufft spel från Kanadas sida.

Jag tror det överlag blir fysiskt, två lag som vill vinna, då gäller det att kliva fram. Vi vet om att Kanada är ett bra lag, men det är vi också. Vi är inte nöjda, vi vill bli ännu bättre, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.