A-
A+

Wallstedt: ”I dag mår jag hur bra som helst”

Luleås målvakt Jesper Wallstedt mår bra. Arkivbild.
Luleås målvakt Jesper Wallstedt mår bra. Arkivbild.
IshockeyTT

Jesper Wallstedt har vänt blad.

Efter en mörk tillvaro under sin första tid i Luleå har målvaktstalangen tagit flera steg – både på och utanför isen.

Nu spelar han en avgörande roll i Juniorkronornas jakt på guld.

Annons

Annons

Luleås Jesper Wallstedt. Arkivbild.
Luleås Jesper Wallstedt. Arkivbild.

Jesper Wallstedt var tidigt ett högaktat namn i hockeykretsar. Men vägen till att bli en toppmålvakt i SHL – och nyckelspelare i JVM – har inte varit spikrak. 19-åringen har tidigare berättat om den tuffa tid som följde efter att han som 15-åring flyttade från Västerås till Luleå. Wallstedt hade svårt att anpassa sig till sitt nya liv, slarvade med kost och sömn och mådde helt enkelt inte bra.

I dag är det annorlunda.

Det är som natt och dag. I dag mår jag hur bra som helst och gör det jag tycker är skitkul. Resten har blivit som en livsstil och rutiner, helt enkelt. Det är saker man gör och saker som krävs för att man ska kunna prestera. Hockeyn blir så mycket roligare om man har energi och tycker det är kul att komma till hallen varje dag, säger Wallstedt.

Överlag har han fått en mer professionell inställning till hockeyn. Wallstedt nämner kost, sömn och träning som de tre staplarna för att lyckas. Och sakta men säkert har han ökat sin kunskap inom samtliga delar för att kunna prestera på högsta nivå.

Det är en lärotid i början och det viktiga är att vara öppen och ärlig om vad man känner och vad man inte kan, det har jag blivit mycket bättre på. Jag är ganska ärlig med mig själv, det har kanske inte varit så bra förut men det har förändrats mycket till det positiva. Fortsätter man att vara ärlig och ta hjälp av folk runt omkring så utvecklas man mycket, säger han.

Är revanschsugen

I fjol var han andremålvakt i JVM bakom Hugo Alnefelt – men i år lär det vara Wallstedt som är förstavalet. Förväntningarna är höga på honom efter en säsong där han har stått i mål merparten av Luleås matcher och varit en av SHL:s bästa målvakter – och många experter menar att målvaktsspelet blir avgörande om Juniorkronorna ska slåss om medaljer.

Jag påverkas inte så mycket av pressen utifrån. Jag själv är den som ställer högst krav på mig själv, så har det alltid varit, säger Wallstedt.

Med den säsong han har i ryggen, och erfarenheten från förra JVM, vet Wallstedt att han har en stor roll i laget.

Jag försöker ta en ledande roll här och höja de andra spelarna och på något sätt vara en trygghet för dem. Det ska bli intressant, man har en otrolig revanschlust från förra året, både för att man inte fick spela så mycket men också för laget, som åkte ut i kvartsfinal. Det är något vi vill göra bättre i år, säger han.

Annons

Annons

”Spelar för vårt land”

För att Sverige ska komma längre än fjolårets kvartsfinal menar Wallstedt att det är viktigt att laget kommer ihop som grupp och att man prioriterar det oglamorösa jobbet – som att täcka skott eller sätta in en extra tackling.

Det ska vara en självklarhet. Det kanske inte alltid är det, men får man ihop gruppen och får alla att fatta att vi spelar för varandra och för vårt land, då tror jag att man kommer att köpa det mer och mer, och det kommer att ta oss långt. Vi måste såklart göra mål också, det är det som det går ut på. Men kan man göra de energihöjande sakerna så kommer det andra också att komma, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.