Warholm närmar sig världsrekordet

Häcklöparen Karsten Warholm bjöd på uppvisning på Stadion.
Häcklöparen Karsten Warholm bjöd på uppvisning på Stadion.
FriidrottTT

Träna i en källare och bo i en husbil i Stockholm. Och sedan bara vara nio hundradelar från världsrekordet på 400 meter häck.

Norrmannen Karsten Warholm fortsätter att bevisa att det går att göra världsresultat och samtidigt hålla sig till strikta coronaregler.

Annons

Annons

I säsongsdebuten i Monaco i förra veckan sprang han sitt livs näst snabbaste lopp, 47,10. Sedan åkte han hem till Norge och karantänlivet i en lägenhet tillsammans med sin tränare, och tränade på löpband i en källare.

Sedan blev det hyrd husbil i Stockholm.

Jag vill göra det möjligt att springa snabbt och samtidigt hålla mig borta från smitta, säger Warholm.

Han gjorde det han kunde för att få så bra förutsättningar som möjligt till en snabb tid i Stockholm genom att studera vindarna på Stockholms stadion på lördagskvällen.

Det visade sig att det blåste minst på bana åtta, därför valde jag den.

"Prövade göra som Young"

Warholm dominerade förstås loppet. Men så slog han i sista häcken och tappade tid. Ändå blev det 46,87 – en putsning av sitt Europarekord med fem hundradelar och bara nio hundradelar från Kevin Youngs 28 år gamla världsrekord.

Jag prövade att göra som Young i hans världsrekordlopp och löpa rakt igenom sista häcken, men det fungerade inte så bra för mig. Klart att jag tappade där och jag var ändå bara nio hundradelar ifrån.

Efter häckloppet valde han att ställa upp även på 400 meter.

Jag tänkte att det kunde vara kul att vinna två lopp i samma gala, och nu har jag checkat av det på min "bucketlist", säger Warholm.

Annons

Annons

Hundradel från rekordet

800-meterslöparen Andreas Kramer var en ynka hundradel från sitt svenska rekord när han gick i mål som trea på 1.45,04.

Det är irriterande får jag säga. Jag vill ju springa mycket snabbare också, men när det är så här nära vill jag bara under mitt personbästa, säger Kramer.
Sedan är jag väldigt nöjd med loppet med tanke på vilka jag slår i dag, det var ett väldigt bra startfält. Jag gick ut offensivt för att försöka satsa och slå mitt rekord ganska ordentligt, men tröttnade lite på slutet.

Världsmästaren Donavan Brazier vann på 1.43,76.

På 1 500 meter blev det precis som i Monaco en kamp mellan Timothy Cheruiyot, Kenya, och norrmannen Jakob Ingebrigtsen. Och precis som i förra veckan blev det kenyansk seger.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons