Washington utslaget – trots Bäckströms comeback

New York Islanders Anthony Beauvillier (18) slog huvudet i stolpen efter att han petat in 2–0-målet.
New York Islanders Anthony Beauvillier (18) slog huvudet i stolpen efter att han petat in 2–0-målet.
IshockeyTT

Det var blandade känslor för Barry Trotz efter att NY Islanders säkrat en kvartsfinalplats i NHL-slutspelet genom 4–0-seger mot hans gamla lag Washington.

De kommer alltid att vara mästare i mina ögon, säger tränaren.

Även Dallas är vidare efter att ha gjort sju raka mål borta mot Calgary.

Annons

Annons

2018 års Stanley Cup-mästare Washington låg trea i ligan när NHL stoppades på grund av coronapandemin tidigare i år, och var ett av lagen som nämndes som favoriter till att få höja bucklan i slutet av säsongen.

Men New York Islanders blev en för tuff nöt att knäcka och efter nattens klara 0–4-förlust är Washington utslaget redan i åttondelsfinal efter 1–4 i matcher.

"Lite splittrad"

För Islanders tränare Barry Trotz var matchserien känslosam. Han tränade Washington under fyra säsonger, vilket kröntes med Stanley Cup-pokalen 2018.

Att besegra ett starkt lag med så mycket talang och där jag ha investerat så mycket i ett antal kärnspelare. Jag kan inte säga hur mycket de betyder för mig. Jag försöker att ha samma relation med min (nuvarande grupp) och förhoppningsvis kan vi dela något speciellt.

Han beskriver flera av Washingtons spelare – Alexander Ovetjkin, Nicklas Bäckström, Braden Holtby och John Carlson – med vördnad.

De kommer alltid att vara mästare i mina ögon, säger han och fortsätter:
Det var väl inte direkt en inre strid, men jag var lite splittrad.

I den femte matchen var Washington pressat att vinna, men Islanders spelade smart defensivt och Washington hade svårt att komma till avslut.

Det hjälpte inte att Nicklas Bäckström – ofta framspelare till måltjuven Ovetjkin – var tillbaka på isen efter att ha missat tre matcher sedan han i första matchen tacklats av Islanders Anders Lee.

Bäckström hade några farliga chanser, men Islanders målvakt Semjon Varlamov storspelade.

Annons

Annons

Ville frustrera

I stället var det New York-lagets Anthony Beauvillier som halvvägs in första perioden skrev in sig i målprotokollet, och halvvägs in i andra var den 23-årige kanadensaren framme igen.

Med ledningen ville vi göra dem frustrerade, och vi gjorde ett rätt bra jobb med att stoppa dem och göra det svårt för dem, säger tränaren Barry Trotz.

När Washington i slutet av tredje tog ut målvakten Braden Holtby i ett desperat försök att hålla sig kvar i slutspelet, resulterade det i ytterligare två Islandersmål, signerade Nick Leddy och Josh Bailey.

På Manhattan i New York lystes Empire State Building upp i blått och orange för att fira Islanders avancemang till kvartsfinal, medan Washingtons spelare fick återvända hem från NHL-bubblan i Toronto för att fundera över framtiden.

Washingtonduon Nicklas Bäckström och Carl Hagelin var inte de enda svenskarna som fick packa väskorna under natten. Calgary, med fem svenskar i laget, har också spelat färdigt efter 2–4 i matcher mot Dallas.

Det blev en märklig sista match mellan lagen. Calgary gick upp i en snabb 3–0-ledning i den första perioden, bland annat genom ett mål från Rasmus Andersson, och såg ut att storma mot en kvittering av matchserien.

Sju raka Dallasmål senare var laget i stället utslaget.

Miro Heiskanen reducerade innan perioden var över och mittenakten vann Dallas med 5–0. Ryssen Denis Gurianov hade en kalaskväll, gjorde fyra av målen och spelade fram till ytterligare ett, och låg nästan på egen hand bakom 7–3-segern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons