A-
A+

Watergate-mannen Liddy död

G Gordon Liddy utanför en domstol i Washington 1973, där rättegången om Watergate-inbrottet pågick.
G Gordon Liddy utanför en domstol i Washington 1973, där rättegången om Watergate-inbrottet pågick.
USATT

G Gordon Liddy, en av huvudmännen bakom inbrottet i centrum för Watergate-affären i USA 1972, har avlidit 90 år gammal.

Annons

Annons

Den amerikanske FBI-agenten, radioprataren och politiske rådgivaren G Gordon Liddy har avlidit, rapporterar The Washington Post.

Alla de nämnda epiteten kommer dock helt i skuggan av Liddys mest kända roll i den amerikanska historien – som en av hjärnorna bakom det sedermera famösa inbrottet i Demokratiska partiets valhögkvarter i Watergate-komplexet i Washington inför presidentvalet 1972.

Som tidigare FBI-agent hoppades Liddy 1968 bli invald i representanthuset, men blev i stället en viktig medlem av Richard Nixons valkampanj, och senare en fixare och rådgivare åt presidenten och alla hans män.

Slutet för Nixon

Tillsammans med den tidigare CIA-agenten Howard Hunt arbetade han med inte sällan illegala metoder för att besegra Demokraterna. Flera av parets planer var dock lite för galna för Vita huset, skriver The Washington Post. Enligt tidningen ska president Richard Nixon ha sagt till sin stabschef HR Haldeman att "allt är inte helt rätt hos honom va?".

Watergate-inbrottet den 17 juni 1972 och dess efterverkningar har sedan dess kallats den värsta politiska skandalen i USA:s historia. Allt eftersom pressen grävde fram nya detaljer ledde allt fler spår till Vita huset, och till slut blev affären också dåvarande presidenten Richard Nixons fall. Republikanen Nixon avgick i augusti 1974, svärtad av sina försök att mörklägga skandalen.

Annons

Annons

Ångrade ingenting

Liddy tog på sig allt ansvar för Nixons fall, men vägrade samarbeta med åklagarna och dömdes till 20 års fängelse för sin inblandning. Han släpptes dock fri efter knappt fem år, efter att president Jimmy Carter förkortat straffet.

Han var den av alla inblandade som satt längst tid frihetsberövad, men sade vid frisläppandet till The New York Times att han inte ångrade någonting och att han skulle göra om det om det behövdes.

Efter sin tid bakom galler skrev han en självbiografi, var skådespelare i en rad tv-serier och till slut under 20 år värd för ett radioprogram.

G Gordon Liddy avled i sin dotters hem, 90 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!