A-
A+

Webb-teleskopet hyllas efter nya bilder

James Webb-teleskopets första bild på en exoplanet.
James Webb-teleskopets första bild på en exoplanet.
RymdenTT-AFP

Världens mest kraftfulla rymdteleskop har tagit sin första bild på en exoplanet – en planet utanför vårt solsystem – och astronomer hyllar James Webb-teleskopets prestanda.

Annons

Annons

De senaste banbrytande bilderna från teleskopet visar att exoplaneten HIP 65426 b är en gasjätte som inte har någon stenig yta och inte är beboelig.

Det här är en transformerande stund, inte bara för Webb utan också för astronomi generellt, säger astronomiprofessorn Sasha Hinkley, som lett observatörsgruppen.

Kombinationen av att teleskopet observerar infraröd strålning och har ett instrument som blockerar starkt ljus gör att det kan ta direkta bilder av exoplaneter.

HIP 65426 b har en massa som är sex till tolv gånger så stor som Jupiters, och planeten är ung – den är runt 15–20 miljoner år gammal, i jämförelse med jordens 4,5 miljarder år.

Företrädaren Hubble-teleskopet har tidigare tagit direkta bilder på exoplaneter, men bilderna har varit mycket mindre detaljerade.

Jag tror att det som är mest spännande är att vi bara har börjat. Det kan till och med hända att vi upptäcker tidigare okända planeter, säger Aarynn Carter, från University of California.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.