Wettergren: "Blir en oerhört tuff match"

Peter Wettergren.
Peter Wettergren.
FotbollTT

Frankrike är redan klar gruppsegrare och klart för slutspelet i vår.

Kan det tala för eller emot Sverige i ödesmatchen på Stade de France på tisdag?

Oavsett vad Frankrike kommer med för lag blir det en oerhört tuff match för oss, säger vikarierande förbundskaptenen Peter Wettergren.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Matchen som landslaget var piskat att vinna för att kunna överleva bland Europas toppnationer i Nations League vanns.

Efteråt var Wettergren rörd efter 2–1 mot Kroatien.

Jag är en lite av en känslomänniska. När spelarna anammar vad man jobbar med blir jag rörd, stolt över att vara en del av ett ledarskap när spelarna gör som i dag, säger han.

Från bostaden ringde avstängde och covid 19-positive Janne Andersson.

Han var väldigt glad och ville att jag skulle gratulera spelarna till en fantastisk prestation.

Kostsam reducering

Men Kroatiens sena reducering kan bli kostsam. Utan den hade Sverige haft 3–2 totalt och fördel inbördes möten mellan länderna. Nu håller kroaterna tredjeplatsen bakom Frankrike och Portugal in i sista omgången – och det med minsta möjliga marginal: fler gjorda mål än Sverige.

I och med att Kroatien möter ett Portugal som inte har något att spela för är förutsättningarna desamma för Kroatien och Sverige i de avslutande gruppspelsmatcherna på tisdag.

Det är inte motiverat motstånd som väntar och såväl Frankrike som Portugal lär matcha bänkspelare över hela linjen. Det innebär nödvändigtvis inte att lagen blir så mycket sämre, med tanke på bredden och djupet hos världsmästaren och Europamästaren.

Vi har alltid sagt att vi vill att det ska leva till matchen i Frankrike. För mig var det viktigt att visa att vi kan vinna mot de här lagen. För oss var det viktigt att känna att vi möter laget som tog silver i VM och att vi var bättre än dem i dag och förtjänade att vinna, säger Wettergren.

Annons

Annons

"Många skavanker"

Hans huvudbry de kommande dagarna är att få ihop en fräsch elva.

Det är många skavanker, många är trötta. Vårt fysteam får verkligen gnugga på och jag kommer att kolla med spelarna hur de mår. Vi har en liten plan i bakfickan, men hur vi gör vår vi se.

TT: Vad betyder Albin Ekdals avstängning?

Det får jag tänka på i morgon. Det är så mycket intryck så här efter matchen. Det är tråkigt så klart. Han är en spelare som gjort det bra och som vi inte kan använda.

Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic tycker att Sverige vann välförtjänt.

Sverige var bättre överlag, speciellt i första halvlek. De var aggressivare, snabbare med bollen. Vi gjorde en bättre andra halvlek, men det var inte tillräckligt.

Dalic inte överraskad

Dalic var inte överraskad av den svenska prestationen.

Nej, Sverige spelade bra i Zagreb och även mot Frankrike och Portugal och kanske saknade man lite tur i de matcherna. De spelar bra som lag och har individuellt skickliga spelare.

Han tror att det blir en nagelbitare på tisdag.

Portugal och Frankrike vet sina positioner, men de är starka lag och kommer inte att slappna av. Vi vill göra en bättre match och vinna, men det blir inte lätt för vi saknar sju-åtta spelare och vet inte hur det här ska sluta.

TT: Hur viktigt är det för Kroatien att stanna i Nations Leagues högsta division?

Vi sade från början att vårt mål var att stanna i A-divisionen och vi ska göra allt för att klara det. Vi är VM-finalister och tycker att vi förtjänar att vara i A, säger Dalic.

Om vikten av reduceringen:

Det var ett viktigt mål, det ändrar utseendet i gruppen, men vi var inte tillräckligt bra i kväll för att kvittera och ta en poäng, säger Dalic.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons