A-
A+

WHO: 230 000 européer kan dö i covid-19 i höst

En lärare i ett tomt klassrum i El Alto, Bolivia, där distansundervisning bedrivits under stora delar av pandemin. Bild från februari.
En lärare i ett tomt klassrum i El Alto, Bolivia, där distansundervisning bedrivits under stora delar av pandemin. Bild från februari.
VärldenTT-AFP

Ytterligare fler än 230 000 européer kan dö i covid-19 under hösten, varnar Världshälsoorganisationens (WHO) Europachef Hans Kluge.

Han uppmanar nu dem som inte redan gjort det att gå och vaccinera sig.

Annons

Annons

Förra veckan såg vi en elvaprocentig ökning i antalet dödsfall i regionen. En trovärdig prognos räknar med 236 000 döda i Europa fram till den 1 december, säger Kluge vid en presskonferens.

Tidigare på måndagen tog WHO tillsammans med FN:s barnfond Unicef ställning för att lärare bör få förtur till vaccin inför höstterminen, som nu är igång på många håll.

Vaccinerad skolpersonal är viktigt för att säkerställa att skolor i Europa och Centralasien fortsatt kan vara öppna, uppger organisationerna, som menar att på plats-undervisning är nödvändig för elevernas utveckling.

"Det här är av största vikt för barns utbildning, psykiska hälsa och sociala färdigheter, och för att skolor ska kunna förse våra barn med det de behöver för att bli lyckliga och produktiva samhällsmedborgare", säger Hans Kluge i ett uttalande.

Redan i november 2020 rekommenderade en grupp WHO-experter att lärare och skolpersonal – tillsammans med sårbara grupper i samhället – får förtur till vaccinet.

WHO och Unicef uppmuntrar dessutom länder att vaccinera barn över tolv år som bedöms tillhöra riskgrupper.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!