A-
A+

WHO: Antalet covidfall har trefaldigats

Antalet konstaterade coronavirusfall har trefaldigats på sex veckor. Arkivbild.
Antalet konstaterade coronavirusfall har trefaldigats på sex veckor. Arkivbild.
CoronavirusetTT-AP-AFP

Antalet coronavirusfall har trefaldigats i Europa de sex senaste veckorna och står för nästan hälften av alla rapporterade fall globalt, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Annons

Annons

Sjukhusinläggningarna har under samma tid dubblerats, men antalet patienter med covid-19 inom intensivvården har fortsatt ligga på en låg nivå.

WHO:s Europachef Hans Kluge beskriver covid-19 som "en otäck och potentiellt dödlig sjukdom" som människor inte bör underskatta.

Med ökande fall ser vi också en ökning i sjukhusinläggningar, något som bara kommer att öka under höst- och vintermånaderna, säger han.
Den här prognosen visar på en enorm utmaning för vårdpersonalen i land efter land, som redan är under enorm press i hanteringen av ihållande kriser sedan 2020.

Den snabba ökningen av fall i kombination med minskad kartläggning av virusspridningen förebådar en "utmanande" höst och vinter i Europa, tillägger Kluge, som uppmanar kontinentens länder till förebyggande åtgärder.

WHO understryker behovet av ökad vaccintäckning i befolkningarna och föreslår bland annat en andra påfyllnadsdos för vissa riskgrupper samt användandet av munskydd inomhus och i kollektivtrafik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.