-
+

WHO-danskan i Wuhan: "Som att lägga pussel"

Förberedelserna inför WHO-delegationens olika besök i kinesiska Wuhan är stora.
Förberedelserna inför WHO-delegationens olika besök i kinesiska Wuhan är stora.
KinaTT-Ritzau

Ett försök att vrida tillbaka klockan. Och samtidigt lägga pussel. Så beskriver Thea Kølsen Fischer det arbete som WHO nu gör i kinesiska Wuhan – under dagen besöker de utsända den ökända Huanan-marknaden.

Annons

Annons

Delegationen från världshälsoorganisationen har, som tidigare rapporterats, besökt bland annat olika sjukhus där några av de första patienterna med covid-19 vårdades.

Besöket från WHO har föregåtts av politiskt ordkrig men är inget som danska Thea Kølsen Fischer upplever på plats.

De första dagarna har vi besökt två sjukhus och pratat med några av de läkare som var först med att diagnosticera covid-19, säger Kølsen Fischer, till vardags forskningschef på Nordsjællands sjukhus.

Delegationen har även fått träffa några av de personer som först bekräftades ha covid-19. Under söndagen besöker WHO:s utsända Huanan-marknaden, den djurmarknad som pekats ut som pandemins ursprung.

Det är lite som om vi håller på att lägga ramen till ett pussel. Detektivarbetet på epidemisidan är bland annat att försöka förstå de som var med när det hela började och även innan det började, säger Kølsen Fischer och fortsätter:
Vilka var patienterna som kom in på sjukhusen? Vad har patienterna själva att säga? Och fanns det även patienter med symtom som inte blev diagnosticerade? Vi försöker hela tiden att skruva tillbaka tiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss