-
+

WHO: Glöm inte världens läskigaste sjukdomar

Barn i Sydsudan får undervisning om hur man sänker risken för att smittas av dracontiasis. Arkivbild.
Barn i Sydsudan får undervisning om hur man sänker risken för att smittas av dracontiasis. Arkivbild.
HälsaTT

Covidpandemin suger rampljus och resurser från kampen mot världens värsta tropiska sjukdomar. Det larmar experter och hjälporganisationer på "försummade tropiska sjukdomars dag".

Annons

Annons

En skalbagge som sprider Chagas sjukdom visas upp i Honduras. Arkivbild.
En skalbagge som sprider Chagas sjukdom visas upp i Honduras. Arkivbild.

Bemärkelsedagen för WTD, den engelska förkortningen för World neglected tropical diseases, infördes den 30 januari 2020, och hålls alltså nu för andra året.

Tanken är att debattera satsningar som ska göras för att få bukt med de farsoter som härjar. Men medan covid-19 håller världen i ett järngrepp varnar experter att många framsteg är i fara, rapporterar Thomson Reuters Foundation.

Ungefär 20 sjukdomar klassas som WTD. Världshälsoorganisationen WHO har i sin senaste tioårsplan satt upp målet att utrota minst en sådan sjukdom i minst 90 länder till 2030. Det ska dels ske genom att ge sig på de småkryp som ofta sprider sjukdomarna. Dels ska mediciner bli bättre och billigare – vilket om målen uppnås kan bidra till att antalet människor som behöver vård för WTD minskar med 90 procent.

Exempel på så kallade försummade tropiska sjukdomar är sömnsjuka, oftast överförd via tsetse-flugans bett, och elefantiasis, som sprids av parasitmaskar och kan utlösa stora svullnader på armar och ben.

Sammanlagt anses 1,7 miljarder av världens 7,6 miljarder människor vara i farozonen för de läskiga farsoterna.

Hittills har målet att utrota minst en av sjukdomarna uppnåtts i 42 länder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss