-
+

WHO:s experter besöker omtvistat Wuhanlabb

Det virologiska institutet i Wuhan i Kina. Arkivbild.
Det virologiska institutet i Wuhan i Kina. Arkivbild.
KinaTT-AFP-Reuters

Världshälsoorganisationen WHO:s experter har lämnat karantänhotellet i Wuhan och kan nu inleda utredningen om coronavirusets ursprung.

De ska bland annat besöka det laboratorium som USA:s förra regering har hävdat kan vara ursprunget till virusutbrottet.

Annons

Annons

Människor vinkar till WHO:s experter som nu har fått lämna karantänhotellet i Wuhan.
Människor vinkar till WHO:s experter som nu har fått lämna karantänhotellet i Wuhan.

Experterna anlände till den kinesiska staden Wuhan för två veckor sedan. Sedan dess har de suttit i karantän. Nu har de dock lämnat karantänhotellet från vilket de färdades i buss och iklädda munskydd.

Experterna kommer att träffa forskare och göra en rad fältbesök i staden där coronaviruset först konstaterades. I schemat finns bland annat besök på sjukhus och laboratorier, skriver WHO på Twitter. Däribland det virologiska institutet i Wuhan, som stått i centrum för konspirationsteorier om att virusutbrottets egentliga ursprung var just detta laboratorium.

"Då gruppen arbetar utifrån vetenskapliga metoder är inga hypoteser uteslutna", skriver WHO.

Marknadsbesök

Covid-19 tros ha kommit från fladdermöss och huvudtesen har varit att viruset inledningsvis spreds till människor från Huananmarknaden i Wuhan där vilda djur såldes som livsmedel.

En av WHO:s experter på plats, den danska professorn Thea Fischer, säger att besöket på marknaden kan kasta ljus över om utbrottet verkligen startade där, eller om marknaden bara var en plats där viruset fick fäste.

Jag förväntar mig att vi får obegränsad tillgång till de begärda platserna och människorna, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

USA:s president Joe Bidens talesperson Jen Psaki uttryckte på onsdagen oro för desinformation från "vissa källor i Kina" och manade till en "robust och tydlig" undersökning.

Kina uppmanar i sin tur att USA att "respektera fakta och vetenskap" och låta WHO-experterna genomföra sin utredning "utan politiska påtryckningar".

Annons

Annons

Begär möte

Anhöriga till coronasmittade personer som avlidit anklagar den kinesiska regeringen för att bland annat ha stängt en chattgrupp där utbrottet diskuterats. Nedstängningen ska ha kommit kort efter att expertgruppen kom till landet.

Anhöriggruppen anklagar staden Wuhan och styret i provinsen Hubei för att ha låtit viruset sprida sig okontrollerat i ett försök att dölja utbrottet när det först konstaterades i december 2019. Gruppen har har kallat till ett möte med WHO:s experter.

Två miljoner döda

Förra veckan kom en rapport där en expertgrupp som granskar pandemins konsekvenser konstaterade att WHO och Kina hade kunnat agera snabbare i början av coronavirusets spridning.

Enligt officiella siffror avled närmare 3 900 personer med coronaviruset i Wuhan, en stor andel av de 4 636 döda som Kina rapporterat.

Fler än två miljoner människor med viruset har avlidit i världen och många människor har drabbats hårt av pandemins effekter på ekonomin i många länder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss