WHO varnar för "virusnationalism"

Samarbete är bättre än att lägga alla ägg i samma korg, menar WHO. På bilden vaccintester i Storbritannien.
Samarbete är bättre än att lägga alla ägg i samma korg, menar WHO. På bilden vaccintester i Storbritannien.
VärldenTT-Reuters

Om länder hamstrar covid-19-vaccin i stället för att verka för en solidarisk internationell fördelning kommer pandemin att förvärras, varnar Världshälsoorganisationen (WHO).

Annons

Annons

Vi måste förhindra vaccinnationalism. Att fördela begränsade resurser strategiskt och globalt är i själva verket i varje enskilt lands intresse, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

FN-organet har försökt få världens länder att ansluta sig till den globala överenskommelsen Covax om fördelning av framtida vaccin. Av WHO:s 194 medlemmar är hittills 172 med på tåget. Men när deadline nu rycker närmare – sista dag för att ansluta sig är den 31 augusti – finns fortfarande vissa som tvekar. Bland annat har EU-kommissionen uppmanat medlemsländerna att avvakta, med hänvisning till oro över tidsplanen och kostnader.

Många länder har tecknat egna avtal med individuella läkemedelsföretag. Men drygt 150 vaccin håller på att utvecklas och ett samarbete ökar chansen att få ett som fungerar, lyder WHO:s resonemang.

Vilken kandidat som kommer att bli framgångsrik vet vi inte än. Genom att ansluta dig till avtalet samtidigt som du tecknar bilaterala avtal så utökar du faktiskt dina chanser till ett större antal vaccinkandidater, säger WHO:s vice vaccinchef Mariangela Simao.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons