-
+

Wilander om kritiken: "Visst är det orättvist"

Novak Djokovic är regerande mästare i Australian Open. Arkivbild.
Novak Djokovic är regerande mästare i Australian Open. Arkivbild.
TennisTT

Uppladdningen inför Australian Open har kantats av restriktioner, karantän och kritiska stjärnor.

Visst är det orättvist, men så är det i livet och framförallt i tennisen, säger tennislegendaren Mats Wilander.

Annons

Annons

Snacket inför årets första grand slam har nästan enbart handlat om de hårda karantänreglerna. Flera spelare fick inte gå utanför sitt hotellrum på två veckor efter ankomsten till Australien, andra fick fem timmars övervakad träningstid per dag.

Spanske tennistränaren Daniel Valluverdu och den tyske legendaren Boris Becker har sagt att det skapar en orättvis tävling. Men Wilander ser ingen anledning att ändra på upplägget.

Det fanns en tid när de bästa spelarna inte vann så mycket heller. Då fick de börja på utebanorna, och de fick börja spela elva på morgonen och elva på kvällen två dagar på rad. Visst är det orättvist, men så är det i livet och framförallt i tennisen, säger Wilander, som kommer att följa turneringen som expert för Eurosport.
De får bättre träningsmöjligheter på de större banorna, för att de ska spela där sen.

Rätt att yttra sig

Men att vissa spelare uttryckt sig kritiskt angående karantänsituationen tycker Wilander är fullt rimligt.

Jag tycker att man ska yttra sig, hur ska arrangörerna annars veta om det är bra eller dåligt det de gör, säger han.

För att kvalitén på tävlingen ska hålla hög nivå måste spelarna få säga vad de känner och tycker.

I slutändan handlar det om att nivån på tennisen ska vara så hög som möjligt och att vi som fans tycker det är bra idrott och underhållning, och då måste de få chansen att yttra sig.

Annons

Annons

Mental utmaning

Rent fysiskt bör den märkliga uppladdningen inte ha någon större inverkan på spelarnas prestation. Svårigheterna lär snarare bli mentalt.

Man är van vid att stå och träna i två timmar i rad, där man bara tänker på att slå på bollen, på sin teknik, sitt fotarbete, motståndaren och så vidare. Plötsligt gör man inte det i två veckor, det tror jag är en väldigt tuff omställning, säger han.

Wilander tror att de bästa spelarna kan tjäna på situationen. Visst finns det fysiska skillnader mellan världseliten och resten, men den menar att den mentala skillnaden är betydligt större.

Jag tror det finns en chans att de bästa spelarna kan få stryk i första omgången, men jag tror inte det blir en oviss vinnare. Vi har redan sett i US Open och Franska mästerskapen att de som är bäst, de var ännu mer dominanta, säger han.

I Melbourne har Serena Williams och Rafael Nadal chansen att bli historiska. Williams kan tangera Margaret Courts rekord på 24 grand slams, och Nadal kan bli den förste herrspelaren att nå 21 segrar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss