A-
A+

Wimbledon förklarar kritiserade beslutet

Andrej Rubljov med flera får inte spela årets upplaga av Wimbledon.
Andrej Rubljov med flera får inte spela årets upplaga av Wimbledon.
TennisTT-AFP

Wimbledon-arrangören förklarar nu det kritiserade beslutet att utesluta ryska och belarusiska tennisspelare från grand slam-turneringen.

Vi har ett ansvar att familjer inte kommer till skada, sade Ian Hewitt, ordförande för All England Club.

Annons

Annons

Förra veckan meddelade All England Club, som står bakom arrangemanget, att ryska och belarusiska spelare stoppas från årets upplaga av grand slam-turneringen Wimbledon.

Det kritiserades av både den manliga (ATP) och kvinnliga (WTA) tourorganisationen.

Fjolårets Wimbledon-vinnare Novak Djokovic har kallat beslutet för "galet" och den drabbade ryske tennisspelaren Andrej Rubljov menade att det var diskriminerande och helt ologiskt.

Risk för propaganda

Ordförande Ian Hewitt står dock bakom beslutet och menar att de inte hade något annat val.

Enligt honom fanns det två andra alternativ: att antingen tillåta ryska och belarusiska spelare att tävla eller att kräva skriftliga avståndstaganden från kriget i Ukraina av dem som vill tävla.

Vi skulle inte kunna garantera att deras medverkande, och eventuella framgång, inte användes i ryskt propagandasyfte. Dessutom har vi ett ansvar att deras familjer inte ska komma till skada vid ett avståndstagande, sade han.
All England Club har tagit det mest ansvarsfulla beslutet i denna tragiska situation.

Annons

Annons

Sanktioner kan införas

Eftersom ATP och WTA är självständiga organisationer kan tourerna införa sanktioner mot Wimbledon och vägra ge rankningspoäng för tävlingen. Just nu får ryska och belarusiska spelare tävla i deras turneringar så länge de inte gör det under rysk eller belarusisk flagg.

Verkställande direktör för All England Club, Sally Bolton, meddelar att man haft daglig kontakt med tourerna men vill inte spekulera i vad som kan hända i framtiden angående rankningspoäng.

Hon säger också att det förs diskussioner med den brittiska regeringen huruvida ryska eller belarusiska domare och funktionärer ska tillåtas. Ryska medier har redan förbjudits.

Wimbledon avgörs 27 juni–10 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.