A-
A+

Xavi klar för Barcelona – eller?

Xavi. Arkivbild.
Xavi. Arkivbild.
FotbollTT-NTB

Xavi Hernandez är klar för en återkomst i Barcelona. Det hävdar i alla fall 41-åringens klubb Al Sadd i ett uttalande.

Men Barcelona har inte bekräftat att den tidigare storspelaren tar över tränarjobbet efter sparkade Ronald Koeman.

Annons

Annons

Det var vid lunchtid på fredagen som Al Sadd på Twitter meddelade att man släpper Xavi – om Barcelona betalar utköpsklausulen på cirka 50 miljoner kronor. Men Barça, som inte uppges vilja betala det beloppet, sägs vara irriterat över Al Sadds utspel. Den katalanska klubben har heller inte bekräftat att Xavi är klar, även om de flesta Barcelona-kännare räknar med att övergången förr eller senare blir officiell.

Mittfältsgeneralen Xavi spelade i Barcelonas A-lag i 17 år innan han 2015 lämnade för qatariska Al Sadd. Där har han kombinerat spelarkarriären med att utbilda sig till fotbollstränare och 2019 tog han över posten i klubben.

Från det lilla emiratet har han fått se hur Barcelona utvecklats till en krisklubb som bara vunnit fyra av elva matcher och parkerar på nionde plats i La Liga-tabellen.

Ett lag i kris

Koeman tog över tränaransvaret inför fjolårssäsongen. Då slutade storklubben på en tredjeplats i La Liga och i Champions League blev det respass redan i kvartsfinalen. Den enda titel laget lyckades ta var Copa del Rey.

0–1-förlusten mot Rayo Vallecano i förra veckan blev droppen, Ronald Koeman sparkades, och även den svenske assisterande tränaren Henrik Larsson, och B-lagstränaren Sergi Barjuan har sedan dess varit tillfällig huvudtränare.

Koeman spelade själv i Barcelona mellan 1989 och 1995 och var med och blev spansk mästare med klubben fyra gånger och tog även en titel i Champions League.

Xavi är en av klubbens stora ikoner de senaste decennierna. 41-åringen har vunnit La Liga åtta gånger och Champions League fyra gånger.

Annons

Annons

Ryktats bort länge

Rykten kring att Xavi skulle kunna ta över har florerat länge, och 41-åringen har själv uttryckt att han vill träna sin gamla klubb.

Jag har pratat med Barcelona i flera dagar, allt är klart. Klubbarna vet vad jag vill och jag hoppas att det löser sig snart, sade han härom dagen.

Al Sadds vd, Turki al-Ali, har tidigare sagt att man inte vill släppa sin tränare, men verkar ha gjort en helomvändning och säger i uttalandet från klubben att man inte ville stå i vägen för Xavis önskan om att lämna.

"Xavi informerade oss för några dagar sedan att han vill gå till Barcelona just nu, med tanke på den kritiska fas hans moderklubb går igenom, och vi förstår detta och vill inte stå i hans väg" säger han enligt klubbens Twitterkonto.

"Xavi är en viktig del av Al Sadds historia och vi önskar honom framgångar i framtiden."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.