A-
A+

Xi hyllar Kina och varnar omvärlden

Kinas president Xi Jinping talar på Himmelska fridens torg.
Kinas president Xi Jinping talar på Himmelska fridens torg.
KinaTT-AFP-Reuters

Hård ton mot omvärlden och hyllningar av ekonomiska framsteg. När Kinas kommunistparti firar hundra år beskriver president Xi Jinping sitt land som en kraft omöjlig att stoppa.

Annons

Annons

Kinas stora firande av Kommunistpartiets hundraårsdag är i gång i Peking. På torsdagsmorgonen lokal tid inleddes den stora propagandauppvisningen med att stridsflygplan flög över Himmelska fridens torg i en formation som bildade siffran 100, samtidigt som en 3 000 personer stark kör sjöng socialistiska kampsånger.

Inför en jublande publik på torget höll sedan president Xi Jinping ett tv-sänt tal, där han passade på att skicka en skarp varning till omvärlden om att Kina aldrig mer kommer att låta sig underordnas.

Den som vågar sig på det kommer att få sitt huvud blodigt sönderslaget mot den stora stålmur som smitts av över 1,4 miljarder kineser, sade presidenten, stående på samma podium där partiets förste ledare Mao Zedong 1949 utropade Folkrepubliken Kina.

Sommaren 1921 grundade Mao, tillsammans med en blygsam skara allierade, partiet i Shanghai. Sedan dess har det vuxit till en av världens allra mäktigaste organisationer och räknar i dag över 95 miljoner medlemmar till sina kader.

Selektiv historieskrivning

Partiets, och landets, utveckling stod i fokus för Xis tal.

Kinas folk är inte bara bra på att rasera den gamla världen, de har också skapat en ny värld, sade Xi.

Presidenten tecknade en patriotisk bild av hur Kina gått från hunsad slagpåse till militär, ekonomisk och teknologisk stormakt. Fattigdomsminskningar och höjd levnadsstandard framhävdes. Samtidigt var det en selektiv historieskrivning där förtryck av etniska minoriteter, inskränkta rättigheter och blodig repression mot demokratiaktivister utelämnades.

Annons

Annons

"Allt är bättre nu"

Det tycktes dock inte bekomma de tiotusentals partianhängare som slutit upp för firandet.

När jag var barn var det strömavbrott en timme varje kväll och brist på el. Nu är gatorna upplysta. Maten, kläderna, skolan, trafiken, allt är bättre nu, säger 42-årige Wang som sökt sig till torget för att hylla partiet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!