A-
A+

Xi: Mer mandarin i Inre Mongoliet

Xi Jinping under folkkongressens första dag.
Xi Jinping under folkkongressens första dag.
KinaTT-AFP

De lokala myndigheterna i Inre Mongoliet måste "lösa de etniska problemen", det säger Kinas president Xi Jinping efter månader av oro i regionen.

Presidenten vill framförallt se att språket mandarin i mycket större utsträckning än i dag ska användas i regionen.

Annons

Annons

Diktaturen genomförde i fjol landsomfattande förändringar för att assimilera etniska minoriteter och lyfta fram den dominerande han-kulturen.

Insatserna möttes under vintern med stora protester i kinesiska Inre Mongoliet, som gränsar till, och inte ska förväxlas med, landet Mongoliet, med vilken regionen delar mycket kultur.

Tiotusentals invånare uppges ha demonstrerat mot att mongoliskan ska ersättas av mandarin i skolorna. Dussintals protestledare har gripits efter vad som beskrivits som de största i Kina på årtionden.

Föräldrar som vägrade låta sina barn gå till skolor som undervisar på mandarin hotades med böter och att avskedas från sina arbeten.

Vid folkkongressens årliga möte i Peking säger Xi Jinping enligt statliga medier att de lokala myndigheterna måste vara ihärdiga i sitt arbete – "den rätta vägen mot att lösa de etniska problemen med de kinesiska karaktärsdragen".

Han uppmanade dem vidare att "popularisera det gemensamma nationella språket (mandarin)" och vara orubbliga i sitt arbete att använda de nationella skolböckerna så att "felaktiga idéer" om kultur och nationalitet kan korrigeras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!