Xi: Vi ska bygga ogenomträngligt fort i Tibet

Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.
KinaTT-Reuters

Kina måste bygga ett "ogenomträngligt fort" för att upprätthålla stabiliteten i Tibet, utbilda dess folk och skydda den nationella identiteten i regionen mot splittring. Det säger president Xi Jinping till höga kinesiska ledare enligt statliga medier.

Annons

Annons

Kina invaderade Tibet 1950. Sedan dess har uppror slagits ned och en hårdför kampanj pågått för att få befolkningen att politiskt, socialt och kulturellt godta Pekings överhöghet – allt medan omvärlden kritiserat brott mot mänskliga rättigheter.

Vid ett möte med höga ledare inom kommunistpartiet sade Xi att mer måste göras för att öka den nationella enigheten i regionen. Politiskt och ideologisk ledning i skolorna måste skärpas för att "plantera fröna för att älska Kina i djupet av hjärtat hos varje ungdom", sade presidenten enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Han svor också att skapa ett "enat, välmående, civiliserat, harmoniskt och vackert nytt, modernt, socialistiskt Tibet".

Läget i Tibet har aktualiserats av Kinas allt frostigare relationer med USA. I juli sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att USA ska begränsa utfärdandet av visum till kineser som är inblandade i att förhindra diplomatisk tillgång till Tibet och i "människorättsöverträdelser" där.

Då reagerade Peking starkt och har bland annat infört liknande visumrestriktioner för vissa amerikaner.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons