A-
A+

"Yasin har lojala fans"

Artisten Yasin döms till drygt ett och ett halvt års fängelse – tio månader för inblandning i en kidnappning och övrig tid för att han tidigare har dömts för grovt vapenbrott. Pressbild.
Artisten Yasin döms till drygt ett och ett halvt års fängelse – tio månader för inblandning i en kidnappning och övrig tid för att han tidigare har dömts för grovt vapenbrott. Pressbild.
MusikTT

Den prisade hiphopartisten Yasin döms till fängelse. Hur kommer det att påverka hans karriär?

Det finns ett stort intresse bland fansen att få hans perspektiv på den här historien, kommenterar musikjournalisten Petter Hallén.

Annons

Annons

Artisten Yasin Mahamoud har suttit frihetsberövad sedan årsskiftet, misstänkt för inblandning i kidnappningen av en annan känd rappare. I mars i år åtalades han för stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov. Rättegången, som utöver Yasin har omfattat ett stort antal personer med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket, inleddes i april och avslutades i slutet av juni.

När domen i dag meddelades stod det klart att den Grammisbelönade hiphopartisten döms till drygt ett och ett halvt års fängelse – tio månader för inblandningen i kidnappningen och övrig tid för att han tidigare dömts för grovt vapenbrott.

"Spricka i rapvärlden"

Diamant Salihu, journalist på SVT som bevakat gängkriminalitet, tror att fängelsedomen påverkar artisten Yasins anseende i den breda allmänhetens ögon, "eftersom det rör sig om ett allvarligt brott mot en ung person".

Men bland fansen tror jag inte att det kommer att påverka så mycket, fortsätter han. Yasin har lojala fans och ser man på hur hans låtar har spelats på Spotify sedan han häktades så har det visserligen gått ned en del, men han är fortfarande jättepopulär.

Däremot tror han att det kan bli svårare för Yasin att få till artistsamarbeten i framtiden.

Det finns redan en stor en spricka bland artisterna i rapvärlden, eftersom flera personer har kopplingar till kriminella grupper. Jag tror att alla som är i musikbranschen måste ta sig samman lite grann, och se det allvarliga som pågår. Många som jag pratar med anser att artisterna har ett ansvar där.

Annons

Annons

"Intresse för hans perspektiv"

Inte heller Petter Hallén, musikjournalist och programledare för "P3 Din Gata", tror att Yasin kommer att förlora fans på grund av domen.

Jag tror att många av hans fans ser fram emot när han kommer att släppa ny musik och vad han kommer att säga i den. Det finns ett stort intresse bland dem att få hans perspektiv på den här historien. Jag har svårt att se att han kommer att sätta sig i en morgonsoffa, det är ju genom musiken man har fått ta del av hans liv.

Förutom Yasin stod även rapartisten Haval Khalil, som nominerades till priset för årets nykomling på årets Grammisgala, åtalad för inblandning i den omtalade kidnappningen. Han döms till fängelse i två och ett halvt år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån. Både Haval och Yasin har under rättegången nekat till brott.

Havals karriär kan vara över

Musikkritikern Nicholas Ringskog Ferrada-Noli tror inte att domen kommer att få några större konsekvenser för Yasins musikkarriär.

"Jag blir inte förvånad om han kommer börja spela in och släppa musik ganska omedelbart efter att han blir frisläppt. Det var vad Gucci Mane, en av 10-talets mest tongivande amerikanska rappare, gjorde efter att ha avslutat sitt fängelsestraff i maj 2016 – redan två månader senare släppte han sitt succéalbum ”Everybody looking”.", skriver han i en kommentar i Dagens Nyheter.

Haval kan däremot få svårare att ta sig tillbaka till musikbranschen, enligt Ringskog Ferrada-Noli.

"Att hans musikkarriär kommer att fortsätta när han är ute ur fängelset är mer tveksamt – delvis för att han han till skillnad från Yasin inte har en flödande konstnärlig begåvning."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!