A-
A+

Yasin: Vet inte om några planer

Yasin Mahamoud i grönt under förhandlingen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
Yasin Mahamoud i grönt under förhandlingen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
BrottTT

Han fick onda aningar och försökte förhala vad som var på väg att hända.

Det hävdar rapartisten Yasin Mahamoud när han förhörs om sin inblandning i kidnappningen av en annan känd rapartist förra våren.

Jag försöker leta efter det läget att jag kan dra mig ur det här, säger han.

Annons

Annons

I april förra året ska en rapartist ha blivit förd till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var enligt åklagarna att pressa artisten på pengar.

Redan en tid innan har ett "misslyckat" kidnappningsförsök ägt rum. Rapartisten Yasin Mahamoud anklagas för att, under förespeglingen om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock när man upptäckte att det var mycket poliser i rörelse just då.

För detta står Yasin Mahamoud åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov. Han förnekar brott.

Under torsdagen förhördes Mahamoud om sin inblandning i händelserna. Han säger att han under en tidigare fängelsevistelse lärt känna en man som har kallats fotbollsspelaren, som enligt polisen har en topposition inom det så kallade Vårbynätverket.

Avbröt planerna

Mahamoud säger att han fått en encro-telefon av fotbollsspelaren, för att de ska kunna kommunicera med varandra. Fotbollsspelaren ville träffa målsägaren, och Mahamoud kunde tänka sig att hjälpa till med detta, då han och målsägaren skulle träffas i en musikstudio i Stockholm den 30 mars förra året. Han säger att han inte kände till några kidnappningsplaner.

De ska väl prata eller någonting, jag lägger inte så mycket vikt på det.

Han skrev till fotbollsspelaren att denne kunde komma till studion och vänta utanför. Men senare, när fotbollsspelaren frågade om målsägaren har sin klocka på sig, fick han en dålig känsla och försökte förhala det hela.

Så fort jag får läge och dra mig ur det här att de ska träffas... jag försöker leta efter det läget att jag kan dra mig ur det här, förklarade han för rätten.

Annons

Annons

"Var min plan"

Några veckor senare återupptogs planerna, och det hela fullföljdes enligt åtalet den gången. Fotbollsspelaren är tillsammans med bland andra en 32-årig man som pekats ut som ledare för Vårbynätverket, misstänkt för inblandning.

När fotbollsspelaren förhördes var han tydlig med att han inte såg det som en kidnappning, och att han var ansvarig för alltihopa.

Det var min plan, och endast min plan, och planen var att förnedra, förklarade fotbollsspelaren och tillägger att han också ville ta guld och klockor.

Advokat Filip Rydin, som försvarar 32-åringen, frågade om anklagelserna om att det är hans klient som "planerat och orkestrerat" händelserna.

Det stämmer inte, det är jag som har planerat, svarade fotbollsspelaren.

"Inte den Yasin"

Han tar också på sig införskaffandet av olika grejer de skulle använda för den förnedrande behandlingen av rapartisten – något som en annan person inom nätverket anklagats för av åklagaren.

Fotbollsspelaren hävdar också att det inte är artisten Yasin han haft kontakt med inför händelserna. Men han vill inte säga vilken annan Yasin det handlar om.

Det är inte den här Yasin, säger han något irriterat när åklagaren pressar honom.

Även en annan rapartist, Haval Khalil, förhördes. Han misstänks ha tagit över uppgiften att locka fram artisten. Khalil är åtalad för människorov och rån, alternativt medhjälp därtill, för sin misstänkta inblandning i brotten.

Khalil har en annan bild av händelserna. Han träffade artisten den aktuella dagen, och följde med honom när han skulle lösa "några problem". Men han var aldrig med i lägenheten och hade ingen kännedom om vad som hände därinne. Och han var definitivt inte inblandad i kidnappningsplanerna.

Jag hade aldrig låtit NN (den utsatte rapartisten) hamna i en sån situation, sade han.
Jag har ingenting med det här att göra. Jag är inte nån liten snorunge som ringer och ska lura ut folk.

Ville spränga

Efter kidnappningen försökte bland andra ledaren, hans bror och fotbollsspelaren pressa rapartisten på pengar, tre miljoner kronor, annars hotar de med att publicera bilderna, enligt åtalet. Fotbollsspelaren säger att han inte var med på detta.

Rapartisten håller sig dock undan, och de får inga pengar. De börjar då planera för att detonera en bomb vid artistens mammas bostad. I maj börjar man också att sprida de förnedrande bilderna på honom.

Fotbollsspelaren säger att han senare träffar målsägaren och betalar tillbaka för det han tagit av honom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!