A-
A+

"Yes sir, I can boogie"-sångerska död

Den spanska sångduon Baccara, María Mendiola och Mayte Mateos, tävlade för Luxemburg i Eurovison i Paris 1978. Arkivbild.
Den spanska sångduon Baccara, María Mendiola och Mayte Mateos, tävlade för Luxemburg i Eurovison i Paris 1978. Arkivbild.
MusikTT

María Mendiola, som sjöng discoklassikern "Yes sir, I can boogie", har dött vid 69 års ålder. Hon utgjorde ena halvan av den spanska duon Baccara och dog i Madrid, omgiven av sin familj, rapporterar BBC.

Annons

Annons

Hon startade Baccara tillsammans med sångerskan Mayte Mateos 1977, då de båda var flamencodansare på turistön Fuerteventura.

Duon blev upptäckta av en brittisk skivbolagschef som gav dem ett kontrakt och låten "Yes sir, I can boogie" som första singel.

Den sålde i mer än 16 miljoner exemplar, vilket var rekord för ett tjejband på den tiden. Discodängan har spelats flitigt på dansgolv sedan dess – och fick nytt musikaliskt liv då den blev utvald som Skottlands officiella EM-låt till fotbolls-EM 2020.

Det gladde sångerskan, som tackade det skotska laget.

Jag hade aldrig kunnat tro att låten skulle kunna komma upp på listorna igen. Jag antar att det bevisar att jag fortfarande kan "boogie", sa María Mendiola då.

Baccara spelade in ytterligare två skivor men originalsångerskorna skildes åt i mitten av 1980-talet och började uppträda i två konkurrerande band, Baccara och New Baccara.

María Mendiola spelade först med Marisa Pérez och sedan Cristina Sevilla, som också var den som offentliggjorde Mendiolas död på Baccaras Instagram, där hon skriver:

"Min kära Maria, jag har inga ord. Jag kan bara säga det som jag också fick chansen att säga så många gånger i livet: Jag älskar dig".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!