A-
A+

Ygeman: Strama åt arbetskraftsinvandring

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) presenterar förslag om skärpta och förbättrade regler för arbetskraftsinvandring.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) presenterar förslag om skärpta och förbättrade regler för arbetskraftsinvandring.
EkonomiTT

Regeringen vill strama åt invandringen av arbetskraft i flera steg.

Ett första är att det ska krävas ett anställningsavtal för att få arbetstillstånd, enbart ett jobberbjudande duger inte.

Annons

Annons

Sverige är helt unikt vad gäller att sakna krav på bindande anställningsavtal, vi har ingen arbetsmarknadsprövning, inget tak för antal arbetskraftsinvandrare, vi har inget försörjningskrav för anhöriga och det finns inga krav på heltid, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff.

Oseriösa aktörer

Den nuvarande, tolv år gamla reglerna, har givit oseriösa aktörer fritt spelrum, lett till utnyttjande av arbetskraft och lönedumpning, hävdar Ygeman.

Regeringen lägger fram förslagen om krav på bindande anställningsavtal för tillstånd i en remiss till Lagrådet. Och Migrationsverket ska kunna kräva, med hot om vite, att en arbetsgivare redovisar de villkor en anställd som invandrat som arbetskraft har.

Ett försörjningskrav föreslås för den som vill arbetskraftsinvandra, vilket innebär att lönen måste vara sådan att den räcker till att försörja familj som följer med.

Så kallade kompetensutvisningar ska motverkas – personer som fått arbetstillstånd ska inte behöva resa hem för att arbetsgivaren har gjort en mindre miss vad gäller villkoren.

Personer med avancerad utbildning ska kunna söka tillstånd för att arbeta eller starta företag i Sverige

Annons

Annons

Krävt skarpare

Både Moderaterna och LO hade velat se skarpare förslag än de regeringen kommer med.

Jag saknar helt stopp för spårbyte och invandring till personlig assistans och höjt lönekrav. Det är inte rimligt att tusentals människor kommer från andra sidan jorden för att jobba inom snabbmat, städ och som tidningsutdelare, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M.

Hon ser förslagen i detta första steg som "ganska okontroversiella" och tror att det finns stöd i riksdagen för dem.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson vill se mer:

Det är ett steg för ordning och reda och mot arbetslivskriminalitet, men det är viktigt att det inte bara blir ett slag i luften. Man måste se till så att polis och andra myndigheter har möjlighet att följa upp att reglerna efterlevs.

Gå längre

Förslagen följer på en utredning som dåvarande S- och MP-regeringen tillsatte tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna inom ramen för januariavtalet.

Men förslagen som S i regeringen nu går fram med går inte alls lika långt som den linje som Socialdemokraterna slog fast på sin partikongress i november. Där var ett av kraven att partiet ska driva på för att arbetsmarknadsprövning återinförs och att bara invandring av arbetskraft ska tillåtas för bristyrken. Det måste dock utredas först, enligt Ygeman.

Nyligen bjöd M, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna in regeringen till samtal om arbetskraftsinvandring. De vill se förbud mot invandring av arbetskraft för personlig assistans, ett krav på lägsta lön för arbetskraftsinvandrare samt krav på att den som vill arbeta här och vill ta med sig familjen ska ha en rimlig bostad ordnad.

Regeringen vill att de nya reglerna ska införas den 1 juni 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.