A-
A+

Ylva Johansson: Allt pekar mot Lukasjenko

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.
UtrikesTT

Belarus har satt i system att locka migranter till sig med löften om en "enkel" väg till länder som Tyskland. Det säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson till TT efter oroligheterna vid gränsen mot Polen.

Annons

Annons

Hundratals migranter befinner sig för närvarande i gränsområdet mellan Polen och Belarus. Det är inte första gången som den här sortens scener utspelar sig.

Vid flera tillfällen i år har stora grupper människor rört sig inifrån Belarus i riktning mot något av de EU-länder som Belarus gränsar till. Enligt inrikeskommissionär Ylva Johansson handlar det om systematiska aggressioner från regimen i Minsk, där migranter från fattiga länder luras till att betala för en resa till vad som brukar kallas Europas sista diktatur.

"Ganska mycket pengar"

Det vi känner till är att man lockar människor med falska uppgifter om att man säkert och enkelt kan ta sig in i EU , många vill exempelvis till Tyskland. Det här är något de får betala ganska mycket pengar för och pengarna går till belarusiska resebolag, säger hon till TT.
Min uppfattning är att det här är fullständigt orkestrerat av Lukasjenkos regim och helt styrt därifrån.

När de landar i Minsk tas de väl om hand till en början, enligt Johanssons uppgifter. Därefter körs de till gränsen.

Det intryck jag har fått är att de belarusiska gränsvakterna i samband med detta skiftar karaktär och stoppar människor från att gå tillbaka. De blir mer eller mindre tvingade fram till gränszonen och sedan blir de fast där, säger hon.

Annons

Annons

"Farlig fälla"

EU, som nu överväger hårdare sanktioner mot Belarus, bedömer att metoden fyller minst två funktioner för regimen. Dels fungerar det som ett hot mot EU, dels ger pengarna som migranterna betalar för resan en extra inkomst för statskassan.

Det är verkligen en farlig fälla att utnyttja människor på det här sättet, säger Ylva Johansson.

Rättad: EU överväger hårdare sanktioner mot Belarus och inget annat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.