Yngsta "Idol"-deltagaren: Kan vara nyttigt

Nova Luther, 16, ångrar inte att hon sökte till årets säsong av 'Idol'. Arkivbild.
Nova Luther, 16, ångrar inte att hon sökte till årets säsong av "Idol". Arkivbild.
MusikTT

Nova Luther är född samma år som "Idol" började sändas, 2004. Coronaepidemin har gjort att säsongen blivit en annan än hon väntade sig.

Det är verkligen annorlunda mot det man har sett i tv, säger Nova Luther.

Annons

Annons

Nova Luther har imponerat på juryn och tv-tittarna. Arkivbild.
Nova Luther har imponerat på juryn och tv-tittarna. Arkivbild.

Så fort han fick chansen skickade Nova Luthers pappa in ett tips till TV4 om att dottern besatt stor talang. Ansökningsprocessen var först digital och sedan inför träffarna med juryn följdes Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När Nova Luther väl fick provsjunga var det inte som hon hade förväntat sig.

Redan i våras när man sökte så var det speciellt. Det var inte de här långa, ringlande köerna till audition utan vi var bara fem–tio personer som satt i väntrummet samtidigt, säger hon.

Ångrar inte

Flera av deltagarna har varit sjuka i corona, därför har fredagsfinalerna delvis spelats in på deras respektive hotellrum. Nova Luther är dock en av dem som har klarat sig från sjukdom. Juryn har fallit pladask för Nova Luthers stämma och hon var en av dem som skickades direkt till kvalveckan efter sin provsjungning. Trots omständigheterna ångrar hon inte att hon sökte just till årets säsong.

Jag har klarat mig och mår fortfarande bra. Hade det varit som vanligt hade man till exempel behövt vänta många fler timmar på att få sjunga för juryn. Det är förstås tråkigt att det inte får vara så stor publik , men det kan samtidigt vara nyttigt för mig att vänja mig med några få och att det sedan växer och blir fler och fler, säger hon.

Nova Luther har växt upp i Stockholm och bor i Mälarhöjden, med mamma och lillebror som också var med som stöd vid audition – och en pappa som själv sysslat med musik.

Han har alltid hållit på och det är ett gemensamt intresse vi har. Han har spelat i ett afroband och hållit på med musik hela livet, säger hon.

Att man kan sakna familjen när man är 16 och bor hemifrån för första gången under en längre period är inte konstigt. Men Nova Luther verkar hantera hemlängtan med jämnmod.

Jag har kommit in i det på ett bra sätt och har kunnat åka hem när man fått göra det. Jag bor ändå i Stockholm, det är svårare för de som bor i Norrland.

Annons

Annons

Med twist

Veckans tema är "vinnarlåtar" och Nova Luther har valt Robyns "Dancing on my own" – fast med en twist.

Bakgrundsmusiken kommer vara Oskar Linnros låt "Från och med du" och så kommer jag sjunga "Dancing on my own"-texten till. Så det är som en mashup mellan de två.

Deltagarna får nu umgås mer än tidigare när de har varit tvungna att sitta i karantän. De äter frukost tillsammans, men får inte besöka varandras hotellrum. Nova Luther berättar att hon umgås med alla, men är lite extra ledsen över att Maya Arctaedius åkte ut förra veckan.

Vi fick lite av en storasyster-lillasyster-relation så vi kommer absolut fortsätta att prata och träffas även om inte båda är kvar i "Idol".
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons