A-
A+

Ytterligare åtal i gigantisk bedrägerihärva

De åtalade riskerar långa fängelsestraff. Arkivbild.
De åtalade riskerar långa fängelsestraff. Arkivbild.
EkonomiTT

Efterspelet till de gigantiska bedrägerierna med återbetald utdelningsskatt, det som kom att kallas cum-ex och beskrivits som Europas största svindleri, får nu löpande sina rättsliga följder.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den danska statsåklagaren åtalar ytterligare sex personer, tre brittiska och tre amerikanska medborgare.

Den danska staten bedöms ha blivit blåst på över tolv miljarder danska kronor. Det aktuella åtalet handlar om svindleri i storleksordningen 1,1 miljarder danska kronor som ska ha skett åren 2014-2015. Sedan tidigare har två personer åtalats, nu alltså sammanlagt åtta personer.

Åklagaren yrkar på tolvåriga fängelsestraff. De åtalade är på fri fot och åklagaren räknar knappast med att de dyker upp frivilligt, varför en större apparat dragits igång för att på alla möjliga vis försöka få dem till rätten, skriver den danska åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Bedrägerierna ska enligt åtalet ha skett via den tyska banken North Channel Bank.

Liknande brottsutredningar sker även i Tyskland, Belgien och Storbritannien.

Det bedrägliga beteendet, som avslöjades för några år sedan, har skett genom handel med aktier kring utdelningstillfället och där personer fått tillbaka utdelningsskatt från staterna trots att aktierna aldrig ägdes vid tillfället då skatten drogs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?