-
+

Ytterligare fängelsestraff för Peter Madsen

Den 20 oktober förra året lyckades livstidsdömde Peter Madsen fly från fängelset. Här övervakas han av polis strax före gripandet. Arkivbild.
Den 20 oktober förra året lyckades livstidsdömde Peter Madsen fly från fängelset. Här övervakas han av polis strax före gripandet. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Livstidsdömde Peter Madsen döms till ytterligare ett fängelsestraff efter flykten från från Herstedvester fängelse i oktober. Straffet blir fängelse i ett år och nio månader.

Annons

Annons

Det är osedvanligt grovt, det som du har utsatt andra människor för, och det är en osedvanligt grov överträdelse du har begått vid denna flykt, säger domare Martin Broms i tingsrätten i Glostrup.

Vid flykten, som avbröts efter kort tid, höll han en fängelsepsykolog som gisslan, hotade fängelsevakter och försökte kapa en bil. Han hotade också flera polismän.

Madsen accepterar sitt straff, som också innebär att han ska betala cirka 20 000 danska kronor i skadestånd till psykologen som hölls som gisslan.

Åklagare Rasmus Kim Petersen hade krävt ett längre straff, mellan två och två och ett halvt års fängelse, medan försvarsadvokaten hade yrkat på ett lindrigare straff.

Madsen började planlägga flykten redan ett och ett halvt år tidigare – men greps några hundra meter från fängelset.

Befarade försämring

50-årige Peter Madsen avtjänar ett livslångt fängelsestraff för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han uppger att han började smida flyktplaner eftersom han ansåg att förhållandena på fängelset var dåliga och att han befarade att de skulle bli ännu sämre, efter krav som uttryckts av politiker.

Han tillverkade en pistolattrapp av gips och en bombattrapp av penslar, sladdar och material som skulle se ut som sprängmedel.

När han tagit sig ut ur fängelset följde två fängelsevakter efter. De kunde sedan ge polisen exakta upplysningar om var Madsen befann sig. När poliserna grep honom, några hundra meter från fängelset, hade han försökt kapa en skåpbil genom att hota föraren. Poliserna som grep honom visste inte om Madsen hade en äkta bomb på sig.

Den uppmärksammade händelsen har lett till skärpta säkerhetsrutiner på danska fängelser. Det har bland annat visat sig att Madsen kunnat gå omkring med en ryggsäck inne i fängelset utan att någon ingripit.

Annons

Annons

Högre säkerhetsnivå

Efter flyktförsöket har han flyttats till Storstrøms fängelse på Falster, som har en högre säkerhetsklassning.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på journalisten Kim Wall. I samband med en intervju 2017 följde hon med Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus. Han åtalades senare för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss