-
+

Yxdrama på skola – bar på flera vapen

En man har gripits efter ett väpnat angrepp mot en skola i Varberg. Arkivbild.
En man har gripits efter ett väpnat angrepp mot en skola i Varberg. Arkivbild.
BrottTT

En 17-årig skolelev skadades när en kniv- och yxbeväpnad man gick till angrepp mot elever i en skola i Varberg.

Närpolisområdeschef Anders Wiss uppger att mannen bar på "flera vapen i form av knivar och yxor".

Annons

Annons

Eleven som utsattes för angreppet på onsdagsförmiddagen ska ha blivit lindrigt skadad på ena handen, troligtvis av en yxa.

Mannen var enligt vittnesuppgifter klädd i gula arbetskläder samt en hjälm med visir. När polisen anlände hade han dock lämnat skolområdet.

Dömd för mordbrand

Senare hittade polisen en yxa, en kniv och en hjälm med ett visir på skolgården. Dessutom hittades kläder som stämmer in på signalementet på en parkering i närheten.

Strax efter 10.30 greps en man i 25-årsåldern, som misstänktes ha koppling till händelsen.

Han var lugn vid gripandet. Talbar och så vidare, säger Wiss.

Mannen, som efter förhör anhölls, är känd av polisen sedan tidigare.

Han är dömd för en mordbrand här i Varberg 2018, säger Wiss.

Annons

Annons

Hittat molotovcocktails

Nu misstänks han för grov misshandel, grovt olaga hot och förberedelse alternativt försök till grov misshandel samt förberedelse alternativt försök till grov mordbrand på skolan, enligt polisen.

Vi har funnit molotovcocktails på skolan och vi misstänker att det är han som har placerat dem där, säger Wiss.

Expo rapporterar att den misstänkte gärningsmannen har delat material som kan kopplas till högerextrem terrorism på sociala medier. Polisen vill i nuläget inte kommentera utredningen mer än att den misstänkte gärningsmannens aktivitet på sociala medier kommer att undersökas.

Elever skickades hem

Samtliga 200 elever som vistades på skolan skickades hem efter händelsen, enligt Maria Gustafsson, chef utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Med tanke på den unika situationen vi befinner oss i på grund av pandemin var det bara en liten andel av skolans elever på plats.

Efter att polisen hade larmas upprättades en sambandscentral för att underlätta kommunikationen med polis och räddningstjänst, berättar Gustafsson.

Därefter gick vi löpande ut med information till personal och elever för att minska ryktesspridning och skapa lugn. Min upplevelse är att stämningen på skolan har varit samlad, säger hon men påpekar att det kan finnas en oro och att ett hälsoteam därför kommer att bistå med stöd till de som behöver.

Öppnar på måndag

Kommunen planerar att öppna skolan för de elever vars utbildning bedriv på plats redan efter helgen.

Just nu pågår en polisiär teknisk undersökning på skolan. Om läget bedöms vara tryggt på måndag så öppnar vi skolan för de elever som berörs. Övrig utbildning fortsätter att hållas på distans, säger Gustafsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss