A-
A+

Zelenskyj: Det var inte en ukrainsk robot

Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Cherson tidigare i veckan. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Cherson tidigare i veckan. Arkivbild.
PolenTT

Inget tyder på att roboten som slog ned i Polen och dödade två människor utgjorde en avsiktlig attack, säger landets president Andrzej Duda.

Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj understryker att det inte rörde sig om en ukrainsk robot och han ber om "all information" i fallet av sina allierade.

Annons

Annons

USA:s president Joe Biden mötte reportrar efter ett snabbinkallat möte på Bali med anledning av att en robot slog ned och dödade två personer i Polen på tisdagen.
USA:s president Joe Biden mötte reportrar efter ett snabbinkallat möte på Bali med anledning av att en robot slog ned och dödade två personer i Polen på tisdagen.
Två personer dog när roboten slog ned i Polen.
Två personer dog när roboten slog ned i Polen.
Jag tvekar inte – det här var inte vår robot, sade Zelenskyj i ett tv-sänt uttalande på onsdagseftermiddagen.
Baserat på våra militära underrättelserapporter tror jag att det var en rysk robot.

Därmed avviker den ukrainske presidenten från de slutsatser som både den polska regeringen och Nato dragit tidigare under dagen om roboten som slog ned innanför den polska gränsen i tisdags.

Polens president Andrzej Duda konstaterade då att det inte går att bevisa att roboten i östra Polen utgjorde ett angrepp mot landet. Det går heller inte att bevisa att roboten avfyrades från Ryssland, enligt honom.

Robotnedslaget var troligtvis en olycka, enligt honom.

Vi vill fastställa alla detaljer, varje sakuppgift. Det är därför vi behöver tillgång till all data som våra allierade har och tillgång till platsen för explosionen, sade Zelenskyj senare i sitt dagliga tal.

"Inte Ukrainas fel"

Men Rysslands utrikesdepartement kallar ändå upp Polens ambassadör i Moskva med anledning av robothändelsen, rapporterar AFP. Beskedet kom sent på onsdagseftermiddagen.

Då hade också Natochefen Jens Stoltenberg på en pressträff tidigare konstaterat att inget tyder på att det rör sig om en medveten handling. Mycket är ännu oklart om vad som egentligen inträffat och utredningen pågår fortsatt, säger han, men det var sannolikt en ukrainsk robot som slog ned i Przewodów.

Men låt mig göra en sak klar: det här är inte Ukrainas fel, sade Jens Stoltenberg efter onsdagens Natokrismöte.
Ryssland bär det yttersta ansvaret eftersom man fortsätter med sitt olagliga krig mot Ukraina.

Även USA är noga med att framhålla att Ukraina inte bär skulden för "den tragiska händelsen".

Ryssland är "ytterst ansvarigt", konstaterar Vita huset i ett uttalande på onsdagskvällen.

Annons

Annons

Försvarsrobot

Ukraina begärde tidigare under dagen tillgång till nedslagsplatsen i Polen för att kunna göra en undersökning.

"Ukraina anhåller om omedelbar åtkomst till platsen för explosionen", skriver Oleksij Danilov vid Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd på Twitter efter Jens Stoltenbergs och Andrzej Dudas uttalande om att roboten sannolikt avfyrades från Ukraina i syfte att träffa en inkommande rysk robot.

I ett annat Twitterinlägg uppgav Oleksij Danilov att Ukraina vill ha en gemensam utredning kring robotnedslaget i Polen och att Ukraina står redo att lämna över vad man hävdar är bevis på Rysslands roll i händelsen.

Inga bekräftade uppgifter

På onsdagen förnekade också Ryssland än en gång inblandning i robotnedslaget i Polen. Enligt Kreml ska bilder från händelsen visa att det rör sig om en ukrainsk så kallad S-300-robot.

Ryssland uppger att den ryska robot som slog ned närmast den polska gränsen under tisdagens massanfall mot Ukraina ska ha gjort det runt 35 kilometer från gränsen.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om vem som avfyrade roboten eller varifrån den sköts.

"Baserat på den nuvarande informationen så verkar attackerna i Polen vara resultatet av ukrainskt luftförsvar", skriver Belgiens försvarsminister Ludivine Dedonder på Twitter och tillägger att delar av både en rysk robot och en ukrainsk jaktrobot uppges ha landat i Polen – men att fortsatta utredningar behövs.

USA:s president Joe Biden uttryckte tidigt tveksamhet kring huruvida roboten skjutits upp från Ryssland, när han uttalade sig efter ett snabbinkallat möte med ledare för G7- och Natoländer på indonesiska Bali i samband med det pågående G20-mötet. Enligt Joe Biden var det den bana som roboten tagit som skapade tvivel om att den avfyrats från Ryssland.

Ryskt beröm till USA

Makthavarna i Kreml berömmer den "avmätta" amerikanska responsen på robotnedslaget i Polen.

Den här gången bör man notera den avmätta och mer professionella responsen från amerikansk sida, säger den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån AFP.

Polen har ökat sin militära beredskap efter händelsen. Ett flera timmar långt säkerhetsmöte för regering och säkerhetsråd på tisdagskvällen följdes av internationella samtal på högsta nivå. Bland annat talade president Andrzej Duda med Joe Biden och Jens Stoltenberg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.