A-
A+

Zelenskyj i Vita huset: En stor ära

USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden välkomnar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utanför Vita huset.
USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden välkomnar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utanför Vita huset.
USA/UkrainaTT-AP-AFP

Det ukrainska folket inspirerar världen med sitt mod och uthållighet, sade USA:s president Joe Biden när han tog emot Volodymyr Zelenskyj i Vita huset.

USA presenterar ett nytt vapenstöd till Ukraina, som bland annat innehåller luftvärnssystemet Patriot.

Annons

Annons

President Volodymyr Zelenskyj och president Joe Biden på presskonferens i Vita huset.
President Volodymyr Zelenskyj och president Joe Biden på presskonferens i Vita huset.
Ukrainas Volodymyr Zelenskyj och USA:s Joe Biden i Ovala rummet i vita huset.
Ukrainas Volodymyr Zelenskyj och USA:s Joe Biden i Ovala rummet i vita huset.
Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj utanför Vita huset.
Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj utanför Vita huset.

Någon minut efter klockan 20, svensk tid på onsdagen anlände Volodymyr Zelenskyj till Vita huset. Och det blev ett varmt välkomnande av en leende Joe Biden och dennes hustru Jill Biden.

Herr president, det är en ära att stå vid er sida i ett gemensamt försvar mot det brutala, brutala krig (Vladimir) Putin för, sade Biden under de få minuter medier fick närvara vid mötet inne i Ovala rummet.

Ljuset vinner alltid

Det nära tre timmar långa mötet mellan ledarna, som under året flera gånger talat i telefon, blev av allt att döma hjärtligt och de två visade att de ville skicka ut den starka "signal om enighet och beslutsamhet", som Vita huset utlovat.

Ljuset kommer alltid att vinna över mörkret, och hopp driver bort misströstan. Vi kommer alltid att stå vid er sida. Det vill jag att du och hela Ukraina ska veta, sade Biden på presskonferensen efter samtalet.

Biden presenterade det nya stödpaket på 1,9 miljarder dollar, som redan tidigare var känt, och vars mest uppmärksammade del är luftvärnssystemet Patriot, som Ukraina länge efterfrågat.

Tack herr president. Mitt huvudmål för nästa år är att förstärka Ukraina, och jag har fått goda nyheter med mig hem, svarade Zelenskyj.

På en fråga om vad Patriotrobotarna betyder för Ukrainas försvar svarar han "nästan allt".

Det kommer att stärka vårt försvar väsentligt. Och när de är slut vänder vi oss till Biden och frågar om fler, säger han och väcker skratt hos de samlade reportrarna.
Ursäkta mitt uttryck, men det här är krig.

Annons

Annons

Putin kommer misslyckas

Zelenskyj fick även frågan om hur kriget ska kunna avslutas. Han upprepade tidigare inställning om territoriell integritet och frihet för ukrainska områden. Finns det en rättvis fred, finns det rättvisa krig, frågade sig Zelenskyj retoriskt.

En rättvis fred innebär inga kompromisser om territoriell integritet, sade han.

Bidens svar var kort och gott:

Putin kan avsluta kriget nu. Han kommer att misslyckas. Han kommer aldrig att kunna kontrollera hela Ukraina.

Men kanske kan han splittra västländernas allianser, internt och med Ukraina?

Jag är inte alls orolig över att kunna hålla ihop våra allianser, Nato och EU. Jag känner att det finns stark solidaritet och stöd för Ukraina, sade Biden.

Kreml: Förvärrar

Det är ännu inte klart när Patriot kan levereras till krigets frontlinjer, eftersom de ukrainska soldaterna måste genomgå en utbildning för att kunna hantera det högteknologiska vapensystemet.

Utbildningen kan ta flera veckor och förväntas genomföras i Tyskland. Även tidigare har all utbildning från amerikanskt håll ägt rum på olika platser i Europa.

Beslutet att förse Ukraina med Patriot har fattats trots de överhängande hoten från Moskva om att det ses som provokation och att rysk militär kommer att se vapensystemet som en legitim måltavla.

Allt detta leder förstås till en förvärrad konflikt och bådar inte gott för Ukraina, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

I tysthet

Zelenskyjs tal till hela kongressen klockan 01.30 natten till torsdag, svensk tid, kommer att innehålla "ett väldigt speciellt fokus på demokrati", enligt talmannen Nancy Pelosi.

Besöket har planerats i tysthet och började med ett telefonsamtal mellan Biden och Zelenskyj den 11 december, följt av en formell inbjudan för en vecka sedan och i söndags en bekräftelse om att det skulle äga rum.

Uppgifter om besöket – som också är Zelenskyjs första resa utanför Ukraina sedan den 24 februari – läckte till amerikanska medier under tisdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.