A-
A+

Zelenskyj: Slaget om Donbass har inletts

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
UkrainaTT-AP-AFP

Den ryska storoffensiven i östra Ukraina har inletts. Beskedet bekräftas på måndagskvällen av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Annons

Annons

Landområden i östra Ukraina under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro.
Landområden i östra Ukraina under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro.
Vi kan nu bekräfta att ryska styrkor har påbörjat slaget om Donbass, vilket de har planerat under lång tid. En stor del av Rysslands armé är avdelad till offensiven, säger presidenten i ett videotal på meddelandetjänsten Telegram.
Oavsett hur många ryska soldater som forslas hit, kommer vi slåss. Vi kommer att försvara oss. Varje dag.

Presidentens stabschef Andriy Yermak kallar i ett Telegraminlägg den fruktade offensiven för "krigets andra fas" rapporterar BBC.

"Tro på vår armé. Den är mycket stark", betonar han med särskild adress till sina ukrainska landsmän.

"Ständiga strider

"Det är ett helvete. Offensiven har inletts, den vi har talat om i veckor. Det pågår hela tiden strider", säger Luhanskregionens guvernör Sergij Gaidaj på sin Facebooksida.

Det pågår ständiga strider i Rubizhne och Popasna, samt strider i andra fredliga städer, fortsätter han.

I själva verket ser offensiven ut att ha inletts tidigare under måndagen då Oleksij Danilov, ledare för landets nationella säkerhets- och försvarsråd, rapporterade att ryska styrkor försökte bryta sig igenom ukrainska försvarslinjer "längs nästan hela fronten mot Donetsk, Luhansk och Charkiv".

"Som tur är håller vår militär ställningarna", meddelar Danilov.

Minst åtta civila har dödats i ryska attacker i Donetsk och Luhansk under måndagen, enligt de ukrainska myndigheterna. Fyra av personerna uppges ha dött när deras bil besköts när de försökte fly den lilla staden Kreminna, som intagits av ryska styrkor, enligt Sergij Gaidaj.

I Charkiv ska tre personer ha dödats och 15 skadats i rysk artilleribeskjutning, enligt regionens guvernör.

Annons

Annons

Dödsoffer i Lviv

Tidigare under måndagen hade flera explosioner som misstänks vara robotattacker träffat den västligt belägna staden Lviv. Enligt den regionale guvernören Maksym Kozytskyj har minst sju personer dödats.

"För tillfället har vi kunnat bekräfta att sju personer är döda. Vi vet också att elva människor har skadats", sade Kozytskyj på sociala medier.

Ett barn ska finnas bland offren, enligt guvernören. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende aktörer.

Enligt borgmästaren Andrij Sadovij rör det sig om fem robotattacker i Lviv som hittills varit i stort sett skonat från kriget och dit många ukrainare flytt.

Krigsmardrömmen har kommit ikapp oss även här i Lviv, säger Ljudmyla Turtjak, som flytt till staden med sina två barn från Charkiv i öst, till AP.

Det finns inte längre någonstans i Ukraina där vi kan känna oss säkra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.