A-
A+

Zelenskyj utesluter vapenvila på ockuperad mark

Ukrainska soldater avfyrar en haubit med kalibern 155 millimeter, som donerats av USA. Bilden är tagen 14 juli. Arkivbild.
Ukrainska soldater avfyrar en haubit med kalibern 155 millimeter, som donerats av USA. Bilden är tagen 14 juli. Arkivbild.
UkrainaTT

En vapenvila med Ryssland utan att samtidigt få tillbaka ockuperad mark kommer bara att förlänga kriget, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Brist på soldater och utrustning gör att Ryssland snart kan behöva dra ner på takten i Ukraina, enligt den brittiska underrättelsetjänsten.

Annons

Annons

Efter fem månader av tragedier är Ukrainas medborgare inte på humör för samtal med Ryssland. Inte innan alla territorier har befriats, säger Zelenskyj i en intervju med Wall Street Journal.

Vårt folk är övertygade om att vi kan göra det. Och ju snabbare vi gör det, desto färre kommer att dö, säger han.

Att i det här läget ingå en vapenvila utan att först ta tillbaka ockuperad mark skulle bara förlänga kriget, resonerar Zelenskyj. Det skulle snarare ge Ryssland en välbehövlig paus för att rusta upp inför nästa omgång.

De kommer inte att använda denna paus för att ändra sin geopolitik eller för att avsäga sig sina anspråk på de före detta sovjetrepublikerna, säger Zelenskyj till tidningen.

Under striderna i maj och juni förlorade Ukraina mellan 100 och 200 soldater om dagen, enligt Zelenskyj. Nu är förlusterna cirka 30 dödsfall per dag och cirka 250 skadade, hävdar han i intervjun.

Enligt den ukrainska presidenten har de senaste vapenleveranserna från väst hjälpt Ukraina att trubba av Rysslands offensiv i östra Ukraina.

Nya vapenleveranser

Särskilt är det raketartillerisystemet Himars samt haubitsar med kalibern 155 millimeter som har förändrat balansen i eldkraft, vilket minskat ukrainska förluster, uppger Zelenskyj.

USA har på fredagen gett besked om ett nytt militärt stödpaket på 270 miljoner dollar till Ukraina.

I vapenpaketet ingår fyra mobila Himars-system, som med stor träffsäkerhet kan slå ut mål inom 80 kilometer. I och med sändningen kommer Ukraina ha tagit emot totalt 20 sådana system, enligt Pentagons presstalesperson John Kirby.

Sändningen innehåller även 500 taktiska drönare av typen "Phoenix Ghost", en nyutvecklad drönare utrustad med sprängmedel, men som också kan användas för övervakning.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6 bedömer att Ryssland kan få svårt att mobilisera manskap och få fram materiel de kommande veckorna.

De kommer att behöva en paus på något sätt och det kommer ge ukrainarna möjlighet att slå tillbaka.

Det sade MI6-chefen Richard Moore på torsdagen, i ett tal på konferensen Aspen Security Forum i Colorado, under ett ovanligt offentligt framträdande, rapporterar BBC.

Annons

Annons

Intensifierar utbildningsinsatser

Moore framhöll att en tydlig ukrainsk framgång på slagfältet skulle vara "en nyttig påminnelse för resten av Europa" om att kriget går att vinna. Inte minst inför vintern då den bristande tillgången på gas kan bli kännbar i många länder.

Vi har en tuff tid framför oss, sade han.

På fredagen talade Storbritanniens avgående premiärminister Boris Johnson med president Zelenskyj och framförde att Storbritanniens stöd "inte kommer att vackla", oavsett vem som blir landets nästa ledare.

De pratade om att intensifiera utbildningen av ukrainska soldater i Storbritannien, skriver Zelenskyj på Twitter.

Enligt Johnsons talesperson rör det sig om tusentals ukrainska soldater som utbildas i Storbritannien, rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

På fredagen nåddes också en diplomatisk överenskommelse genom FN, där Ukraina och Ryssland förbinder sig att tillåta transport av spannmål och gödningsmedel genom Svarta havet.

De separata men identiska avtalen slår fast att lastfartyg med spannmål från tre hamnar i Ukraina ska garanteras säker passage. Transporterna ska övervakas och koordineras av en FN-grupp baserad i Istanbul.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.