A-
A+

Zelenskyj varnar för kärnvapen: "Borde oroa"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt tal till nationen i torsdagskväll. Bilden är distribuerad av ukrainska presidentkontorets presstjänst.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt tal till nationen i torsdagskväll. Bilden är distribuerad av ukrainska presidentkontorets presstjänst.
UkrainaTT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för att Vladimir Putins Ryssland kan komma att använda kärnvapen i Ukraina.

Låt oss inte vara rädda – inte rädda, men beredda, säger han i en intervju med CNN i Kiev.

Annons

Annons

Zelenskyj berättar i intervjun med den amerikanska tv-kanalen om sin oro över att Ryssland antytt möjligheten att använda taktiska kärnvapen eller kemiska vapen i samband med kriget.

Inte bara jag, hela världen, alla länder borde oroa sig, säger han.

Den ukrainske presidentens tankar om att Ryssland kan komma att använda massförstörelsevapen är i linje med hur USA ser på saken.

CIA-chefen Bill Burns sade i torsdags att det är en potentiell risk om Putin och resten av det ryska ledarskapet desperata pressas in i ett hörn.

De skulle kunna göra det, de kan göra det. För dem (Ryssland) betyder människors liv ingenting, säger Zelenskyj till CNN.

Berömde folket

Zelenskyj berömde tidigare, i sitt nattliga tal till nationen, sitt folks kamp mot Ryssland.

Vi har stått emot i 50 dagar redan. 50 dagar av rysk invasion, trots att ockupanterna trodde att vi skulle klara oss i max fem, säger han i talet som publicerats på Facebook.

Han fortsatte med att räkna upp de många sätt som ukrainarna har försvarat sitt land på och sade bland annat att man visat att "ryska krigsfartyg kan segla i väg, även om det är på havets botten".

Ni har alla blivit hjältar. Alla ukrainska män och kvinnor som står emot och inte ger upp.

Annons

Annons

Populärt frimärke

Under torsdagen förliste det ryska flaggskeppet Moskva, efter vad Ukraina säger var en ukrainsk attack. Ryssland har hävdat att det rör sig om en olycka, men en högt uppsatt källa i USA:s försvarshögkvarter Pentagon uppgav senare på fredagen att bedömningen är att Moskva sjönk efter att fartygets attackerats av två ukrainska sjömålsrobotar.

Presidente Zelenskyj har också lagt upp ett inlägg på Instagram där han poserar med ett nytryckt frimärke där den ukrainske gränsvakten Roman Gribov står framför fartyget Moskva med långfingret i vädret. Det har nu blivit omåttligt populärt och fått Kiev-borna att rusa till postkontoren, rapporterar BBC.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.