A-
A+

Zlatan bäddade för segermålet i svag kvalstart

Zlatan Ibrahimovic kramar om Viktor Claesson efter segermålet mot Georgien.
Zlatan Ibrahimovic kramar om Viktor Claesson efter segermålet mot Georgien.
FotbollTT

Han kom, han spelade, han sjöng och han slog passningen till Viktor Claessons segermål.

Zlatan Ibrahimovic levererade direkt.

Det var också det hela.

Med nöd och näppe klarade Sverige 1–0 mot Georgien och tre poäng i VM-kvalpremiären.

Annons

Annons

Han som kallar sig för Gud anmälde sin återkomst till ett lag han saknat mer än han gett sken av. Inbjudna för att leka med Zlatan & Co var Willy Sagnols Georgien, en nation som inte åstadkommit något av värde för sportens historieböcker men visade sig vara allt annat än en slagpåse.

I en annan tid hade Friends arena fyllts till sista plats, i ett sällan skådat party tillägnat svensk landslagsfotbolls störste genom tiderna.

Sjöng Du gamla, du fria

50 000 hade fått sjunga nationalsången med Ibrahimovic. Jodå, han sjöng, något han inte gjorde under sina tidigare 116 landskamper, men inget är ju som förr.

Läktarna gapade tomma, även till den här festen var det strikt besöksförbud.

Rätt länge var det nog lika bra det.

Det här var inte en prestation jag är nöjd med, men vi tog tre poäng. Titta på Spanien som spelar 1–1 mot Grekland, säger förbundskaptenen Janne Andersson till C More.

Kanske var förväntningarna för högt ställda, kanske underskattades georgierna, kanske hängde det ihop med att landslagstruppen inte träffats sedan i november.

Hur som helst: Det letades positioner, passningar slogs lättvindigt bort, det var långsamt, passivt, rätt energilöst och det kunde ha slutat illa.

Vi har en sån där dag när få spelare kommer rätt, vi var inte tillräckligt bra. Vad det beror vet jag inte, det blir så här i bland. Det blev en jobbig match, så jag är glad över tre poäng, säger Andersson.

Annons

Annons

Kunde gått illa

Giorgi Kvilitaia fick springa sig fri från mittlinjen sedan svenskarna gått bort sig vid en egen hörna, men Kristoffer Nordfeldt – Robin Olsens vikarie – parerade ett lamt avslut.

En gång är ingen gång, men den svenska högerkanten, med Lustig som försvarare och Dejan Kulusevski framför sig, fick fler problem.

Georgien kunde ta sig fram även på sin högerkant. Bara Filip Helanders sena och vågade brytning till hörna i sista stund stoppade Giorgi Aburjania inne i straffområdet.

Att släppa till de chanserna mot ett lag av Georgiens kaliber var olikt ett janneanderssonskt landslag.

Alexander Isak slet för att positionera sig som startspelare. Han jobbade hårt hemåt, avstyrde en och annan farlighet och skapade framåt.

Isak drog till på Sebastian Larssons lyft men Giorgi Loria parerade nere vid ena stolpen. Innan dess hade Loria styrt ett avslut från Dejan Kulusevski till hörna.

Ögonblick av artisteri

Det var i stort sett vad som presterades i fråga om svenska farligheter den dryga första halvtimman.

Sedan trädde Ibrahimovic in i handlingen. Ett ögonblick av artisteri, ett sånt där som kan avgöra matcher och i det här fallet gjorde det.

Han tog ned bollen högt på bröstet, vred kroppen och slog en bredsida snett inåt bakåt till Viktor Claesson som liggande tryckte in 1–0.

Matchen blir som den blir och vi använder forwards för lite i den här matchen generellt. När vi gör det plockar han ner lite bollar, fördelar och gör helt okej grejer. Han är på god väg in, men man kan inte förvänta sig att allt ska vara bra när han varit här så kort tid, sade Andersson om Ibrahimovic.

Det var ett vinnande mål snarare än ett förlösande. Ett som räckte till tre poäng i VM-kvalstarten, inte ett som signalerade att här skulle det komma fler.

Det spelmässiga lyftet, förhoppningen inför andra halvlek, uteblev.

I stället drog Ibrahimovic, Kristoffer Olsson, Ludwig Augustinsson och Janne Andersson drog på sig varningar, som kan bli kostsamma i det långa loppet.

Ekdal in- och utbytt

Albin Ekdal kom in för Olsson med 20 minuter kvar. Från det tekniska området skrek Janne Andersson: "Vakna till liv nu igen".

Några minuter senare gick Ekdal sönder, Mattias Svanberg klev in och samtidigt som Emil Forsberg bytte av Claesson.

Ibrahimovic tackade för sig efter 83 minuter (Robin Quaison in) och Emil Krafth löste av en Mikael Lustig med krampkänningar.

Så dags hade Nordfeldt stått för en av matchens främsta individuella prestationer när han styrde undan Levan Sjengelia skott.

På söndag fortsätter VM-kvalet, mot Kosovo i Pristina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!