A-
A+

Zlatan firar 40 – men utanför planen

Zlatan Ibrahimovic i samband med ett möte mellan hans Milan och Lazio för ett par veckor sedan. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic i samband med ett möte mellan hans Milan och Lazio för ett par veckor sedan. Arkivbild.
FotbollTT

Inget VM-kval och heller ingen plats i dagens match mot Atalanta.

Det finns dock ändå skäl att fira för Zlatan Ibrahimovic.

Svensk fotbolls stora stjärna fyller i dag 40 år.

Annons

Annons

En fullständigt enastående fotbollskarriär är ännu inte avslutad och kan heller därför inte sammanfattas. Nu tar dock Zlatan Ibrahimovic officiellt klivet över till medelåldern när han fyller 40 år, men någon medelålderskris kan man i alla fall inte prata om. Visst, han har inte spelat fotboll sedan den 12 september. Bara gjort en match för sitt Milan den här pågående säsongen och nyligen meddelades att han får lämna återbud till kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland.

Personer i hans absolut närmaste omgivning ser honom dock kunna fortsätta bortom 40-årsdagen om han får vara skadefri.

När det gäller entusiasm och vilja att träna skulle jag säga att han kan spela i all evighet, men hans kropp får fälla avgörandet. Han är motiverad, beslutsam och otroligt passionerad för sporten. Det är en extraordinär talang. Om jag kunde ge honom någon födelsedagspresent så vore det att förlänga hans karriär så långt det är möjligt, sade förbundskaptenen Janne Andersson nyligen.
Jag antar att han lockas väldigt mycket av ett VM, annars tror jag inte han skulle fortsätta. Framför allt eftersom det blev som det blev med skadan inför EM. Då antar jag att det självklara målet är VM i Qatar och att få göra ett till mästerskap med Sverige och förhoppningsvis gå långt, säger forne landslagskollegan Sebastian Larsson till Expressen.

Detta saknas i karriären

För även om ligatitlar, utmärkelser och skytteligasegrar radats upp finns det två framgångar som fortfarande saknas i Zlatan Ibrahimovics karriär: Seger i Champions league och en stor landslagsframgång.

När Sverige nådde kvartsfinal i VM 2018 – den största framgången på 24 år – fick han följa succén från tv:n efter att tidigare tackat nej till blågult.

En ny – och sista mästerskapschans – skulle då vara fotbolls-VM i Qatar och i kvalet har man satt sig i en bra position efter bland annat hemmasegern mot Spanien.

Förutom det faktum att Sverige måste kvalificera sig dit handlar det också självklart om att Zlatan ska komma tillbaka från de senaste skadorna. Efter knäoperationen som betydde att han missade EM i somras gjorde han visserligen comeback men har sedan dess på nytt fått lämna återbud till flera matcher, nu för en hälskada.

Annons

Annons

Ingen match på födelsedagen

När jag var ung, även om jag var skadad, så ville jag vinna och göra mål. Med tid och erfarenhet så upptäckte jag mitt huvud. Och jag förstod hur viktigt det är att lyssna på kroppen. Nu är mitt huvud bra, men min fysiska kropp börjar bli gammal. Kroppen hänger inte med huvudet och det är ett problem, sade han nyligen till italienska sporttidningen Gazzetta dello Sport.

Födelsedagsfirandet sker nu vid sidan av fotbollsplanen i stället för på när hans Milan ställs mot Atalanta på bortaplan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.