A-
A+

Zlatan mest omskriven för tionde gången

Zlatan Ibrahimovic är den mest omskrivna svenska idrottsstjärnan igen – för tionde gången sedan 2010. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic är den mest omskrivna svenska idrottsstjärnan igen – för tionde gången sedan 2010. Arkivbild.
IdrottTT

Comebacken i fotbollslandslaget gjorde att Zlatan Ibrahimovic ännu en gång är årets mesta omskrivna svenska idrottsstjärna i media.

Zlatan är stor, men han var större förr, säger Jenny Wikstrand, medieanalytiker på Retriever.

Däremot lyfte det inte för OS-idrottarna.

Annons

Annons

Frida Karlsson är Sveriges mest omskrivna kvinnliga idrottare. Arkivbild.
Frida Karlsson är Sveriges mest omskrivna kvinnliga idrottare. Arkivbild.
Isabelle Haak är årets raket. Arkivbild.
Isabelle Haak är årets raket. Arkivbild.

Fotbollen dominerar den årliga listan över de mest omskrivna svenska idrottsstjärnorna i media som analysföretaget Retriever tar fram i samarbete med TT Nyhetsbyrån.

Pandemitrötta svenskar kastade sig över herrlandslaget i allmänhet och fotbolls-EM i synnerhet i somras.

Det missade ju en skadad Ibrahimovic, men han toppar ändå listan och omnämns i 25 146 artiklar före förbundskapten Janne Andersson på andra plats. Duon följs av landslagsstjärnorna Emil Forsberg, Dejan Kulusevski och Alexander Isak.

Det är tionde gången sedan 2010 som Milans 40-årige svenske stjärna toppar listan.

Omskriven skidstjärna

Först på sjätte plats återfinns första icke-fotbollsutövare, skidåkaren Frida Karlsson som därmed också är den mest omskrivna kvinnliga idrottsstjärnan.

Bästa OS-idrottare återfinns först på nionde plats – OS-guldvinnande stavstjärnan Armand Duplantis.

I mätningen 2016, efter OS i Rio, fanns fyra olympiska profiler topp 10 med simstjärnan Sarah Sjöström i spetsen på fjärde plats. Nu är hon 16:e.

Annons

Annons

OS-festen försvann

Förklaringen? Tidsskillnaden till Tokyo med många tävlingar på natten och tidig morgon, att OS knappast blev den vanliga festen med bubbla och utan publik och nya Discovery+ som sände sommar-OS för första gången. Kanalen fick kritik till en början för teknikstrul, sändningar utan svensk kommentator och svårigheten för tittarna att hitta sina sporter.

Det blev ett lite mindre OS runt omkring. Det är väl någonting när det ligger i de "vanliga" kanalerna som gör att det blir mer tillgängligt för den vanliga allmänheten. Det kanske också var ett annat nyhetsläge kring OS med corona, inget ont om Discovery men om det hade gått i SVT eller TV4 kanske deras morgonprogram och andra nyhetsprogram hade pushat det mer, säger Jenny Wikstrand.

En annan skillnad finns också i mediebevakningen kring OS kontra fotbollslandslaget.

Fotboll blir alltid så enormt stort, det rapporteras från varenda träning, upptakt och presskonferens medan det blir mer koncentrerat kring tävling för OS-idrottarna.

Peder Fredricson återfinns först på 40:e plats trots ett fantastiskt år och nagelbitaren när Sverige vann OS-guld i lagtävlingen. Den utlöste dock den största interaktionen på Facebook.

Det är den enskilda artikel som fått absolut mest interaktioner i år med likes, kommentarer och delningar på Facebook med 45 000 interaktioner.

Haak årets raket

När det gäller interaktioner på Facebook är dock skidstjärnan Ebba Andersson årets bästa. När hon vann i världscupen i januari blev det 30 000 interaktioner.

Årets raket i svensk idrott är volleybollstjärnan Isabelle Haak som klättrade från 265:e till 66:e plats på listan med 4 508 artiklar. Succén i EM med en kvartsfinalplats gjorde att antalet artiklar med henne ökade med 762 procent jämfört med 2020.

Zlatan Ibrahimovics dominans som den hetaste idrottssvensken är ett kapitel för sig. Han har vunnit mätningen tio gånger, 2010-2017 och de två senaste åren.

Charlotte Kalla vann 2018 och Janne Andersson 2019.

Ungefär 80 procent av Zlatans publicitet handlar om sport, övriga 20 procent är annat. Exempelvis blir ju David Lagercrantz och Zlatans bok film, det är en del publicitet kring det, förra året var det en del kontroverser kring statyn. Den mediabilden finns inte på de andra sportstjärnorna, säger Jenny Wikstrand och fortsätter:
Zlatan är stor, men han var större förr. Han peakade 2016 med 50 000 artiklar, nu har han 25 000. Han kommer säkert att stabilisera sig på en hög nivå som kändis, men nu är det kopplat till hans comeback i landslaget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.