A-
A+

Zlatan och Gurnah – årets storsäljare

Ny Zlatanbiografin är en försäljningsraket i julhandeln. Arkivbild.
Ny Zlatanbiografin är en försäljningsraket i julhandeln. Arkivbild.
LitteraturTT

Hårda paket under granen? Zlatan Ibrahimovics "Adrenalina: Mina okända berättelser" och romanen "Paradiset" av årets Nobelpristagare, Abdulrazak Gurnah, är två av de mest populära titlarna i julhandeln.

Annons

Annons

Den nu 40-årige Zlatan Ibrahimovics självbiografi, skriven tillsammans med den italienske journalisten Luigi Garlando, blev på bara ett par veckor en julklappsraket som nu toppar försäljningslistan hos nätbokhandeln Adlibris.

Den är en solklar etta hos oss, säger försäljningschefen Sakari Luovio,

I Akademibokhandelns butiker ligger i stället årets Nobelpristagare i litteratur i topp, och även hos nätbokhandeln Bokus säljer Abdulrazak Gurnah stort.

Det är jätteroligt, vid tillkännagivandet var det kanske inte så många som kände till honom. Och jag tror att just "Paradiset" skär genom frågor som berör vår samtid, mycket kring flyktingskap och vad det gör med människor. Den ligger under granen även hemma hos mig, säger Patrik Övreby, inköps-och sortimentschef på Bokusgruppen.

Den fristående bokhandeln Bokvärlden i Malmö säljer många exemplar inte bara av "Paradiset" utan också av Gurnahs övriga titlar på svenska, "Den sista gåvan" och "Efterliv". Här är skönlitteraturen den största försäljningskategorin och även Kerstin Ekmans "Löpa varg" samt nyöversättningen av Natalia Ginzburgs "Familjelexikon" är populära klappar.

"Nalle Havsöga"

Bland fackböckerna väljer många Mia Kankimäkis "Kvinnor jag tänker på om natten" och bland barnböckerna Malte Persson och Bill Braggs "Nalle Havsöga".

De här titlarna avspeglar mycket de som vi själva har framhållit som bra böcker. Vi är ju en kvartersbokhandel med många stamkunder, vi har en väldigt levande dialog med kunderna. Det är mycket som sker i den, säger butiksföreståndaren Theresa Benér.

På nätbokhandeln Adlibris säljer fackböckerna alltid mest – så även under julhandeln som hittills i år omfattar över 1,1 miljoner böcker. Sett till hela branschens försäljningssiffror går julhandeln ner något jämfört med i fjol då nätbokhandeln upplevde en extra rush med anledning av de stränga pandemirestriktionerna, berättar Sakari Luovio.

Näst efter den nya Zlatanboken kommer "Tim : Biografin om Avicii" av Måns Mosesson, följd av psykiatern Anders Hansens nya bok "Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?". Även "Haja börsen" av Andra Farhad och Frida Söderlund finns i många paket som kommer från Adlibris.

Annons

Annons

JK Rowlings gris

Barn- och ungdomsböckerna då? Hos Akademibokhandeln ligger JK Rowlings "Julegrisen" i topp medan Augustvinnaren "Nattkorpen" av Johan Rundberg går bäst hos Adlibris. Därefter kommer David Sundins "Boken som inte ville bli läst" som fanns med på julhandelns topplistor redan i fjol, nu tillsammans med årets uppföljare, "Boken som verkligen inte ville bli läst".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.