A-
A+

Zlatan tillbaka i landslaget: "Äntligen!"

Zlatan Ibrahimovic är glad över att vara tillbaka i landslaget. 'Äntligen', säger han.
Zlatan Ibrahimovic är glad över att vara tillbaka i landslaget. "Äntligen", säger han.
FotbollTT

Efter åtta månader satt han där igen på podiet – på en presskonferens inför ett VM-kval.

Och Zlatan Ibrahimovic har längtat.

Det känns bra. Äntligen!

Annons

Annons

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget efter ett skadefyllt år. Det var i mars som han, efter mycket spekulationer, gjorde comeback i landslaget efter nästan fem års frånvaro, sedan förbundskaptenen Janne Andersson och han pratat ihop sig.

Det blev två VM-kvalmatcher mot Georgien och Kosovo i mars innan en knäskada hindrade honom från EM-spel i somras. Han fick se matcherna på tv.

Det var jobbigt. Det var en av de saker jag hade sett fram emot och längtade att få spela. Men jag var ärlig mot mig själv. Jag var inte hundra procent.

Seg hälskada

Ibrahimovic gjorde mål direkt i sin återkomst till Serie A i september, men blev sedan skadad på nytt. Den här gången i hälsenan. En skada som tog längre tid att bli kvitt än han själv trodde. Det gjorde att han missade förra månadens VM-kval mot Kosovo och Grekland.

Jag har haft lite otur. Nu är det bra, jag är i gång igen. Jag är bara glad över att vara här, att kunna spela, sedan får vi se hur det går.

Sedan den andra comebacken i Milan den 16 oktober har svensken hunnit med sju matcher i Serie A och Champions League och gjort två mål.

Men bara spelat 90 minuter två gånger. Klarar hans kropp två VM-kvalmatcher med bara tre dagars mellanrum?

Alla vill vi spela, men jag tror att jag måste ha balans med speltiden med tanke på de skador jag kommer ifrån. Kan jag hitta rätt balans ska jag nog kunna spela så mycket som möjligt, säger Ibrahimovic.

Dagligen upplever han en fajt mellan en kropp som bli äldre och ett ungt sinne som inte förlorat ett uns vinnarmentalitet

Ibland är det jobbigt, ibland krockar vi. Ibland lyder inte kroppen huvudet. Jag har som mentalitet att jag ska göra lika mycket som alla andra. Man får lyssna mer på kroppen och ge färre order till kroppen.

Annons

Annons

"Blir snyggare"

Men jag lär känna min kropp bättre och bättre för varje dag som går. Den blir äldre, huvudet blir yngre och jag blir snyggare. Det är något nytt varje dag.

Han öppnar för att spela båda VM-kvalmatcherna.

Jag är här för att jag är en i laget. Vill Janne att jag ska spela båda, spelar jag båda. Vill han att jag ska spela ena, spelar jag ena. Allt beror på vad Janne vill.

Sverige möter Georgien på bortaplan på torsdag och Spanien i Sevilla på söndag. I potten ligger en biljett till fotbolls-VM i Qatar nästa år. Det är inspirerande för Ibrahimovic.

Det känns väldigt bra. Det är de här matcherna man vill spela, när mycket står på spel. Det betyder allt att få spela ett VM, säger han och tillägger:
Det är bara den sista biten för att nå dit vi vill. Men med mitt självförtroende ska det gå bra.

Vill anpassa sig

Ibrahimovic kommer att vara 41 år när VM avgörs i Qatar i november och december nästa år. Men han ser det inte som något slut för karriären. Han fortsätter.

Jag har inte sagt någon tid när jag vill sluta eller nåt. Jag vill fortsätta så länge jag kan. Jag vill inte tycka synd om mig själv, att vara ångerfull.
Jag kör så länge jag kan. Jag är inte här för det jag gjort tidigare. Jag är här för att prestera. Om jag är 40 eller 42... det är siffror.

Ibrahimovic pratar på presskonferensen om hur det är att spela med spelare som är uppemot 20 år yngre än han är.

Det är mer jag som anpassar mig till dem i stället för att de ska anpassa sig till mig.

Han säger att det gör honom ung att spela med yngre spelare.

Jag lär mig något nytt varje dag. Det är ny musik varje dag. Det är nya ansikten jag får träffa.

Han konstaterar att många unga spelare i landslaget behandlar honom med lite för mycket respekt.

Sedan när de mjuknar till märker de att... jag bits inte. Jag är en av dem. Det är jag som ska smälta in. Det är inte de som ska anpassa sig till min ålder utan jag ska se till att jag är i deras ålder. De får mig att känna mig ung.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.