A-
A+

Zuma vädjar om att slippa fängelse

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma anser att den 15-månader långa fängelsedomen mot honom – för domstolstrots – ska 'omprövas och upphävas'. Arkivbild.
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma anser att den 15-månader långa fängelsedomen mot honom – för domstolstrots – ska "omprövas och upphävas". Arkivbild.
SydafrikaTT-AFP

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma, som i veckan dömdes till fängelse för domstolstrots, vädjar nu till rätten att få slippa skaka galler.

Annons

Annons

I ett dokument som lämnades till domstolen på fredagen ber den 79-årige ex-presidenten om att straffet ska "omprövas och upphävas."

”Det skulle inte vara poänglöst att i ett sista försök bjuda in konstitutionsdomstolen för att ompröva beslutet eller för att pröva om det – felaktigt – är i linje med konstitutionen eller om beslutet genomförts strid mot de befogenheter som konstitutionen ger", står det bland annat i dokumentet.

Frist till söndag

Det var i tisdags som Jacob Zuma – som var Sydafrikas president mellan maj 2009 och februari 2018 – dömdes av landets högsta domstol till 15 månaders fängelse för domstolstrots.

Straffet utdömdes för att Zuma vägrat att framträda inför en kommission som utreder korruptionsanklagelserna mot honom.

I domen står det också att Jacob Zuma har till på söndag att överlämna sig frivilligt till rättsväsendet – annars kommer han att gripas av polis för att direkt fängslas.

I dokumentet där han vädjar om att slippa fängelse hänvisar också Zuma till sitt "eget instabila hälsotillstånd" och skriver att "det är ingen överdrift att benämna (domen) som ett grymt och förnedrande straff."

Jacob Zuma anklagas för att ha möjliggjort plundring av statskassan under sina nästan nio år vid makten. Det var han själv som tillsatte kommissionen som ett sätt att gå till botten med mutkulturen i Sydafrikas statsapparat.

Annons

Annons

Nekar till korruption

Men när han själv blev föremål för utfrågningar ställde han bara upp för förhör en gång, i juli 2019. Sedan dess har han hållit sig borta och presenterat en rad bortförklaringar till frånvaron.

En stor del av kommissionens fokus kretsar kring Zumas kopplingar till den mäktiga affärsfamiljen Gupta och dess politiska inflytande.

I en separat rättsprocess står Zuma inför åtalspunkter som handlar om korruption, pengatvätt och utpressning i samband med en stor vapenaffär – däribland köp av svenska Jas Gripen-plan – på 1990-talet.

Zuma, som då var vicepresident, anklagas för att då ha tagit emot mutor. Den tidigare presidenten nekar till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!