A-
A+

Zumas villkorsfrigivning väcker frågor

Sydafrikas ex-president Jacob Zuma. Arkivbild från maj 2021.
Sydafrikas ex-president Jacob Zuma. Arkivbild från maj 2021.
SydafrikaTT-AFP

Rättighetsgrupper och den politiska oppositionen i Sydafrika vill ha klarhet i vad som ligger bakom beslutet att villkorligt frige ex-president Jacob Zuma "av medicinska skäl".

Annons

Annons

Beskedet att den 79-årige Zuma skulle friges kom söndags, bara några dagar innan en stor korruptionsrättegång mot honom är planerad att inledas.

Zuma dömdes i slutet av juni i år till ett 15 månader långt fängelsestraff för domstolstrots sedan han vägrat framträda inför en kommission och där bemöta korruptionsanklagelser.

Men när beskedet om villkorlig frigivning kom hade han endast suttit av 60 dagar av sitt straff.

"Politiskt beslut"

I mitten av augusti genomgick Zuma en operation och fler ingrepp är att vänta, enligt myndigheterna.

Men vad den tidigare presidenten lider av för åkomma är inte känt, något som väckt undringar och förvåning. Att helgens frigivningsbeslutet dessutom sammanföll med att regeringspartiet ANC:s verkställande utskott höll ett möte har ytterligare spätt på misstankar om politiska motiv bakom frigivningen.

Det är extremt misstänkt, säger John Steenhuisen, ledare för det största oppositionspartiet Demokratiska Alliansen.
Det här är ett politiskt beslut, inte ett medicinskt.

Steenhuisen har, tillsammans med flera inom oppositionen, sagt att de kommer att tvinga kriminalvårdsmyndigheterna att offentliggöra detaljerna bakom beslutet den villkorliga frigivningen av ex-presidenten.

Annons

Annons

"Behandlas med silkesvantar"

Organisationen ActionSA, är en av grupperna inom det så kallade civilsamhället som reagerar och skriver på sin hemsida att frigivningen avslöjar ett rättssystem "som behandlar de mäktigaste med silkesvantar och tillåter dem att kringgå rättvisan vid första bästa tillfälle".

Jacob Zuma anklagas för korruption, pengatvätt och utpressning i samband med en stor vapenaffär på 1990-talet, däribland köp av 28 svenska Gripenflygplan. Rättegången har skjutits upp flera gånger. Senaste budet är att den ska dra igång den 9 september – men Zuma uppges ännu befinna sig på sjukhus.

Zuma var Sydafrikas president mellan 2009 och 2018.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!