A-
A+

ZZ Top säljer sin låtkatalog

ZZ Top sällar sig till artistkollegorna som säljer rättigheterna till sina kataloger i stora affärer. Arkivbild.
ZZ Top sällar sig till artistkollegorna som säljer rättigheterna till sina kataloger i stora affärer. Arkivbild.
MusikTT

Annons

Annons

Den skäggiga rockaren Billy Gibbons och den något mindre skäggige medlemmen Frank Beard (namnet till trots) i bandet ZZ Top har sålt hela sin låtkatalog och rättigheterna till royalties från inspelningar och liveframträdanden.

Det är musikbolaget BMG och investeringsbolaget KKR som har förvärvat katalogen i en gemensam affär, efter att ha köpt rättigheterna till både superstjärnan Tina Turners och rockbandet Mötley Crües kataloger tidigare i år.

"Det är det senaste stora rättighetsförvärvet dessa två bolag har genomfört", skriver BMG i ett pressmeddelande, vilket är en formulering som enligt branschsajten Musicbusinessworldwide kan tyda på att fler liknande affärer är på väg att presenteras.

Exakt hur mycket pengar som ZZ Top-medlemmarna har fått i utbyte för rättigheterna är oklart. Likaså hur mycket som tillfaller de anhöriga till den forne medlemmen Dusty Hill, som dog tidigare i år.

Såväl 2016 års Nobelpristagare i litteratur Bob Dylan och rockens evighetsmaskin Bruce Springsteen har nyligen sålt rättigheterna till sina låtkataloger i miljardaffärer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.