A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Möt Bonumvärden Alexandra!

Alexandra Skytén har arbetat som Bonumvärd för Riksbyggen i 2,5 år. Med en bakgrund som utbildad trädgårdsmästare har hon en bred kompetens inom utemiljö och trivsel. Men hennes arbete handlar inte bara om trädgårdar och grönska – det handlar om att skapa en stark gemenskap och erbjuda trygghet för de boende i Bonumföreningarna.

Story Media

Som Bonumvärd har Alexandra en central roll i föreningen kopplad till Riksbyggen. Det är henne de boende lär känna och hon som blir ansiktet utåt för Riksbyggen i Bonumföreningarna.

– Boenden kan alltid vända sig till mig om de stöter på problem eller behöver råd, och tillsammans hittar vi lösningar. Det kan handla om allt från felanmälningar i lägenheterna till frågor om användningen av gemensamhetslokalen. När någon flyttar in i föreningen är det också jag som guidar dem och introducerar dem till området, säger hon.

Vill du veta mer om Riksbyggens seniorkoncept Bonum? Klicka här

”En kompis på köpet”

Alexandra beskriver sig själv som den kompis man får på köpet när man bor i en Bonumförening. Hon är alltid där för att stötta och hjälpa till och det som fascinerar Alexandra mest är den starka gemenskapen som råder i Bonumföreningarna. De boende hjälper varandra, umgås och har roligt tillsammans. För att främja detta arrangerar Alexandra regelbundet Bonumträffar, som är en sorts fikastund med olika aktiviteter.

– Bonumträffarna är hjärtat av vår gemenskap. Vi har alltid kaffe redo för dem som vill komma och sätta sig ner för att prata och umgås. Ibland har vi temadagar där vi lär oss om praktiska saker som hur man gör en felanmälan eller hur man använder en app för att boka tjänster. Vi har också haft aktiviteter som bingopromenader, gympa och musikquiz. Valet av aktiviteter beror på vad de boende är intresserade av, och vi tar upp idéer när vi sitter och pratar, förklarar Alexandra.

Plantering, gympa och musikquiz

Alexandra befinner sig på olika platser olika dagar för att kunna erbjuda de boenden både aktiviteter och stöd. Till exempel har de i föreningen i Sigtuna förinspelade gympapass som visas en gång i veckan. Utöver gymnastiken planerar de höstplanteringar tillsammans och har musikquiz.

Efter aktiviteterna brukar några av de boende dra sig tillbaka hemåt, medan andra stannar kvar för fikastunden. Det är då de har chansen att ställa frågor och diskutera olika ämnen med Alexandra.

– Ofta handlar det om praktiska saker, som att hjälpa till att bära något tungt eller att lösa problem, som till exempel hur man laddar ner en app. Om något behöver fixas och jag är där så är det självklart att jag hjälper till. Har jag inte möjlighet eller kompetens så guidar jag vidare så det blir rätt, säger hon.

En vän och källa till kunskap

För Alexandra är rollen som Bonumvärd mer än bara ett jobb; det är att vara en vän, stöttepelare och kunskapskälla i de boendes liv. Hennes arbete främjar en stark och harmonisk gemenskap där boende trivs och känner sig trygga. Det är tydligt att de boende uppskattar hennes engagemang som Bonumvärd.

– En gång ringde en dam som hade ramlat och hade svårt att gå, men hon hade en tandläkartid och bad om skjuts. Jag var i området, så självklart hjälpte jag till. Det är de små sakerna som gör mitt jobb så meningsfullt, säger Alexandra.

Läs mer om Bonumvärden här!

Story Media
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.