News55

Agnes Wold: "Livsfarligt att smittas"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 18 juli 2022

Just nu reser svenskarna mer än någonsin och vistas bland folkmassor på konserter och tillställningar. Covid -19 och restriktioner verkar vara ett minne blott men nu höjer professorn Agnes Wold ett varnande finger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren är här och med den semester för många och vi verkar ha glömt både restriktioner och covid i många avseenden. Den mildare varianten av viruset Omikron, drabbar inte lika hårt men man ska ändå inte sänka garden säger professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold, till Expressen Hälsoliv.

– Om man är under 30, som man och under 40 som kvinna, så är det visserligen osannolikt att det ska hända något väldigt farligt om de blir smittade, även om de är ovaccinerade. Har man dessutom haft covid så motsvarar det ungefär två sprutor. Men du får ett bättre och mer långvarigt skydd om du även vaccinerar sig. Antalet smittade är egentligen oväsentligt. Det viktiga är att det inte blir fler som hamnar på sjukhus och där ser det bra ut. Folk blir helt enkelt inte så sjuka att det behöver sjukhusvård.

Wold tycker även att det är väldigt beklagligt att fler äldre inte har vaccinerat sig och hon tror att det är på grund av all den desinformation som sprids från antivax-rörelsen. Och hon vill upplysa om att det kan vara rent livsfarligt att även få den mildare Omikronvarianten.

– Att det ändå är så pass många äldre som fortfarande inte är fullt vaccinerade är beklagligt. Det finns även en del äldre som hållit sig undan och inte fått covid och då tänker de att kan klara sig, men det kan de inte. Det har vi massor med data på. Och om du är en äldre människa och får omikron och inte är vaccinerad så är det livsfarligt, precis som vid de andra varianterna. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS