News55

Forskare om änkeskapseffekten – "Stötta mer"

Artikelbild
Nu visar en ny undersökning hur det står till med hälsan i landet. Foto: Jessica Gow/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 17 mars 2022

Att förlora en älskad partner kan vara oerhört tungt om man levt länge tillsammans. Att då dessutom vara skör och inte i fysisk form påverkar också förlusten ännu mer. Forskarna vill veta hur man stöttar en äldre, sörjande person.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många äldre tappar gnistan och energi när en närstående går bort och om man inte har ett bra nätverk är risken stor att man går ner sig, både fysiskt och mentalt.

Forskaren Kristina Johnell, forskare i geriatrisk läkemedelsepidemiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm vill ha en bättre bild över måendet hos de som detta berör.

– I akut sorg kan man bli både handlingsförlamad och förvirrad. Det finns risk att man glömmer att ta sina mediciner och många orkar förmodligen inte tänka på sådant som att motionera och äta bra, säger hon till Senioren.

Varje är det tiotusentals äldre som måste ta farväl av en livskamrat och det är inget nytt att det ibland händer att partnern som är kvar, avlider kort efter.

– Vi har alla hört berättelser om äldre par som somnar in kort efter varandra, som om sorgen blev för stor och tung för den som blev ensam kvar. Att änkan eller änklingen också avlider kallas för änkeskapseffekten och är ett verkligt fenomen.

Det har inte riktigt funnits bra forskning på detta då den inte varit inriktad på äldre personer och orsaken är oklar men Kristina leder nu ett forskningsprojekt vid namn ”Tills döden skiljer oss åt? ” Hälsoeffekter av förlust av make/maka hos äldre. Den bygger på registeruppgifter som rör hälsan hos ca 43 000 personer som förlorat sin make eller maka under 2013 och 2014 och som vid tillfället var 65 år eller äldre.

– Det är en stor kris att förlora sin äkta hälft och en del är utmattade redan innan dödsfallet av att under lång tid ha vårdat en partner som tynat bort. Vi hoppas att vår forskning leder till att man kan sätta in riktade interventioner till dem som behöver det mest, säger Kristina.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS