A-
A+

Att gå till tandläkaren kan vara kostsamt - så många undviker ett besök

STOCKHOLM 20090113

Rädslan för att besöka tandläkaren är stor. I pandemins kölvatten har antalet besök sjunkit markant men det kan kosta mer än det smakar att inte gå på sin kallelse.

Lotta Gray

Annons

Tandvårdsrädslan är utbredd och många drar sig för att boka tid eller gå på sina kallelser. Hela 1,5 miljoner svenskar undviker helst besök och enligt en ny undersökning har Folktandvården tappat 20 % av besökarna medan privattandvården förlorat 14 % av sina patienter under förra året, mycket på grund av pandemin då det främst är relativt enkla ingrepp som borttagning av tandsten och tandfyllningar som har fått stått tillbaka. 

Men att avboka tiden kan få förödande konsekvenser för munhälsan och plånboken.  Rapporten visar bland annat att det finns ett samband mellan hjärt-och kärlsjukdomar och tandlossning, en person med tandlossning löper 30 % större risk att drabbas av dessa åkommor. 

En av anledningarna att människor inte går till tandläkaren beror även att man tycker det kostar för mycket. Hela 19 %, nästan en av fem vill inte betala priset det kostar och många svenskar är inte nöjda med sina tänder. Så många som 6 av 10 personer vill bleka sina tänder och 28 % vill ha en rakare tandrad. 

Lotta Gray
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.