A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Tidig pension - så parerar du vanliga pensionsfällan

Tidig pension kan vara helt fantastiskt. Men det riskerar också att bli en pensionsfälla. Här är fyra bra tips från Skandia hur det senare går att undvika.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Vi lever allt längre och är allt piggare. 70 är det nya 50, menar forskare idag. 

– Det är en fantastisk hälsoutveckling vi sett i samhället. De åren vi idag lägger till medellivslängden är friska år – vi är helt enkelt unga längre, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.  

Långt yrkesliv

Livet och karriären är sällan en raksträcka och det är inte alltid helt lätt att se de långsiktiga effekterna av en tidig pension.

– En viktig förutsättning för en bra pension är ett långt yrkesliv. För varje år du av den ena eller annan anledning tidigarelägger pensionen, minskar du din framtida pensionsinkomst med belopp som kan bli betydelsefulla, säger Mattias Munter.

– Vi vill hjälpa människor att planera för det oförutsedda, för att på så vis skapa utrymme för ett arbetsliv som ibland tar lite krokiga vägar på sin väg mot pensionen, säger han. 

Pensionsvalen att ha koll på – innan du går i pension

Sockrat avtal

När företag ska omorganisera eller spara pengar är det inte sällan seniora medarbetare som får erbjudanden om att lämna företaget i förtid. Även om generösa avtal fortfarande förekommer idag, framför allt för privatanställda tjänstemän, så kommer det att bli allt svårare för företag att fortsätta med dessa i framtiden, spår Mattias Munter.

– Erbjudandet om en period med lön utan att behöva arbeta kan låta lockande, men du gör klokt i att räkna ordentligt även på pensionseffekterna innan du nappar, tipsar han.

”Fokusera på det du kan påverka mest”

Den allmänna pensionen påverkas främst av hur mycket du jobbar och med vilken lön. Premiepensionen, där du kan välja mellan olika fonder, utgör endast en liten del av den totala pensionen för den som närmar sig pension idag. 

–  Så fokusera på det du kan påverka mest, nämligen aktiva val för din tjänstepension och det egna sparandet. Genom att ha ett eget pensionssparade utöver tjänstepensionen, kan du ge dig själv en extra trygghet inför pensionen, säger Mattias Munter.

FAKTA:

4 råd för att maxa din pension

1. Skaffa överblick

För det första gäller det att skaffa koll. En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer och ett bra ställe att börja för att få överblick är minPension.se.

2. Kompensera med sparande

Skapa en pensionsbuffert genom månadssparande som du låter dras via autogirot varje månad. När barnen flugit ut finns ofta ett bra utrymme att spara. På så sätt tar du höjd för oförutsedda karriärsstopp och för en eventuellt tidig pension.

3. Jobba längre för en extra boost

Tänk på att varje år du jobbar påverkar din framtida pension. Så om du vill och har möjlighet kan det vara en bra idé att jobba på för att därmed öka pensionen. 70 är det nya 50, brukar det heta och ju längre du jobbar heltid desto mer pengar kommer du ha i plånboken när du går i pension.

4. Behåll nyfikenheten

Genom att ständigt utvecklas så ger du dig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär och därmed också en bra pension.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.