A-
A+

Vinterns hosta lindras enkelt: ”Vi har använt det i många år”

Många drabbas av förkylning och hosta under vintern och det finns ett gäng klassiska knep att använda själv.

News55

Annons

Under vinterhalvåret drabbas många av luftvägsinfektioner och förskrivningen av antibiotika ökar markant. Olika husmorsknep finns det gott om och det är speciellt ett som sticker ut i mängden och som det oftast tipsas om. Att använda en lök och varmt vatten. 

–  Helen Bjurberg, 45, är en av bloggarna som tipsar om lökbadet i sin blogg Retromania, berättar till Aftonbladet

– När vi får jobbig hosta i vår familj brukar jag klyva en lök en gång på längden och en gång på tvären och lägga den i en skål och hälla hett vatten över. Det ska vara en del vatten men inte så mycket att det täcker löken. Sedan ställer jag skålen på nattduksbordet och så hjälper lökångorna till att lindra hostan.

Hon är mamma till fyra barn och har flitigt använt lökknepet under många år och tycker det funkar även om det inte luktar så gott i sovrummet på morgonen. 

–  Jag använder knepet både på mig själv och mina barn och jag tycker att det funkar bra. Det botar förstås inte hostan helt men lindrar den, och oftast är det ju det som behövs, att lindra den så pass att man kan sova. 

Att stoppa vitlök i örat är ett annat omtalat trick och även att ta en sked honung innan läggdags då vätska är slemlösande och att dricka brukar lindra hostan. Många provar också att dricka varm saft som sägs vara ett bra knep.

– Ja, här står vi på fastare mark. Det finns ett visst vetenskapligt stöd för att honung har hostdämpande effekt och varmt honungsvatten är slemlösande precis som varm saft. Honung har även visats ha antibakteriella effekter, berättar Göran Wennergren, till allergia.se, barnallergolog vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, om några av de vanligaste knepen som florerar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.