A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Artur Ringart testar digital identifiering

Välkommen till News55:s surfskola! Här låter vi Artur Ringart prova på och utvärdera olika digitala tjänster. Idag finns det digitala lösningar för de allra flesta vardagliga ärenden och i den här artikeln hittar du även en steg-för-steg-guide som visar hur du enkelt och snabbt kommer igång och använder tjänsterna. I det här avsnittet recenserar Artur den digitala tjänsten BankID.

CAPE MEDIA

BankID är den marknadsledande tjänsten för säker elektronisk identifiering med e-legitimation. För att skaffa BankID behöver man ha ett svenskt personnummer och vara kund i någon av de elva banker som idag utfärdar BankID. Artur Ringart skaffade BankID för flera år sedan och fick bankens hjälp att installera mobilt BankID i sin mobiltelefon. Under senare år, och särskilt under pandemin, har Artur fått allt större användning av BankID.

– På grund av pandemin har jag blivit en flitig köpare på nätet och då har mitt mobila BankID varit smidigt att ha, berättar han.

Idag är det närmare åtta och en halv miljoner som använder BankID som digital identifiering och 97,5 procent av alla svenskar i åldrarna 21-50 år har BankID. Artur tror att den äldre generation kan ha bilden av att det är komplicerat att ladda ner och komma igång med BankID. Och frågorna är många. Vad händer om batteriet på telefonen tar slut och vad händer om bankkontot börjar strula?

– Man måste förstå på vilket sätt BankID kan användas och framför allt i dagens digitala samhälle. Den yngre generationen får ju sin digitala medvetenhet och utbildning redan vid barnsben, men för oss med lång livserfarenhet blir det annorlunda. Vi ställer frågor och undrar om vi verkligen kan lita på det här om det verkligen är säkert. Dessutom är vi rädda för att göra fel och tänker mycket på vad som händer om vi gör fel.

Artur Ringart tror att fler 55-plussare hade använt sig av BankID i större utsträckning om de hade fått någon form av utbildning först.

– Gärna i ett personligt möte med banken, och om inte det går så kanske på ett annat pedagogiskt sätt med stöd i text och film.

Artur Ringart berättar att han personligen drar mest nytta av BankID när han ska identifiera sig för att konsumera på nätet. Då använder han helst QR-kod som han tycker är ett säkert sätt att identifiera sig på.

– Jag tycker att det är smidigt att hantera BankID och enklare att betala. Förut var det alltid körkortet som gällde när jag skulle identifiera mig, men jag tycker att det är enkelt att identifiera mig med BankID och med QR-kod går det både snabbt och smidigt.

BankID är en personlig värdehandling och ska aldrig användas på uppmaning av någon annan person. Artur har tänkt mycket på riskerna med att bli lurad och utsatt för bedrägeri och han brukar alltid utgå från att det är något lurt på gång när han ska identifiera sig.

– Jag funderar över trovärdigheten i olika begäran och är noggrann med att kontrollera vem jag identifierar mig mot. Jag identifierar mig aldrig på uppmaningar via mejl och lämnar aldrig ut min kod till någon annan. Om jag misstänker att jag blivit utsatt för ett bedrägeriförsök så vet jag att jag ska kontakta min bank och se till att spärra mitt BankID.

Så här skaffar du BankID

Ta kontakt med din bank och fråga hur du beställer BankID av dem (beställningen skiljer sig åt mellan olika banker). Du kan också logga in i din internetbank och läsa där hur du beställer BankID.

Tips! Du kan identifiera dig med BankID på många ställen idag, som exempelvis när du använder betaltjänsten Swish, betalar med kort på nätet, loggar in på din internetbank, deklarerar eller loggar in hos de flesta myndigheter. Du slipper ha en rad olika lösenord och höjer dessutom säkerheten.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!